Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: VÁRY, Miroslav

další: VAUGHAN, Hugo Victor

VAS, Tibor

* 1911

† 18. 5. 1983

Maďarský právník a předseda (1945) Maďarského svazu nevidomých a slabozrakých a šéfredaktor časopisu Vakok világa (Svět slepých).

Narodil se v Budapešti. O zrak přišel ve svých čtrnácti letech. Po nutné zdravotní přestávce a vyrovnání se s novou situací, svá studia na gymnáziu dokončil. Jako student patřil mezi nejlepší. V osmé třídě gymnázia obdržel cenu za chemii. Pokračoval ve studiu práv na univerzitě v Segedínu. I zde se vyznamenával svým prospěchem.

V oboru pracoval od r. 1934 do r. 1949. Působil také ve funkci vysokoškolského učitele. Svou vědeckou práci zahájil již v r. 1935 vydáním knihy Význam transcendentální logiky ve filozofii práva, která vyšla v r. 1941. O rok později vyšly jeho studie o čistém právu a o hodnocení všeobecných právních zásad.

V letech 1938–1947 měl svou advokátní kancelář v Budapešti. V těchže letech se stal mimořádným profesorem práv na univerzitě v Segedínu. O rok později byl jmenován řádným profesorem práv na univerzitě v Debrecíně, Pécsi a konečně v Budapešti na Eötvös Loránd Univerzitě (1948–1976). Mimoto byl čtyři roky ředitelem Státního ústavu pro státní právo a právní vědu.

Vasova bohatá činnost nezabránila jeho práci ve svépomocném hnutí nevidomých. Redigoval maďarský časopis v bodovém písmu Vakog világa. Od roku 1953 byl předsedou Maďarského svazu nevidomých a slabozrakých. Stal se aktivním členem Evropského regionálního výboru Světové rady pro blaho slepců. V r. 1972 byl zvolen místopředsedou.

Vyznamenání: Paříž 1972 – Le Mérite typhlophile Français, Diplome de Chevalier; Paříž 1981 – Reconnaissance des aveugles a leurs bienfainteurs.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here