Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: BIRRER, Jakob

další: BLACKLOCK, Thomas

BJÄRNHOF, Karl

* 1892

Dánský hudebník a spisovatel.

Narodil se ve Veile. Ve čtrnácti letech začal ztrácet zrak, takže musel být přijat do Ústavu pro nevidomé v Kodani. Tam se věnoval též hře na hudební nástroje. Jeho znalosti a dovednosti byly tak dobré, že byl připraven vykonávat místo varhaníka, které potom zastával delší dobu. Věnoval se také hře na violoncello a působil jako koncertní sólista.

Touha po prohloubení hudebního vzdělání ho přivedla do Paříže. Odtud posílal dopisy do redakcí dánských časopisů, ve kterých líčil své dojmy. Ty se vlastně staly jeho prvními kroky na literárním poli, a byly velmi úspěšné. Tyto úspěchy převedly Bjärnhofa z dráhy hudební na dráhu novináře a spisovatele. Stal se reportérem dánského rozhlasu. Dosáhl velké obliby svými rozhovory s nejznámějšími osobnostmi.

Pokoušel se i o úspěchy v sochařství. S velkou reklamou uspořádal v Paříži, již jako známý spisovatel, výstavu svých skulptur a plastik. Odborná kritika ji však přijala s rozpaky. Vždyť neměl žádnou průpravu, nikdo ho nevedl ke specifickému hodnocení tvarů soch. Navíc jeho zrakové představy částečně vyprchaly.

Dva Bjärnhofovy slavné romány s tematikou ze života nevidomých doplňuje třetí, který přepracoval i jako divadelní hru. Ta byla také nastudována v Kodani. Jmenuje se I krátký den je dosti dlouhý. Pojednává o neutěšených poměrech v domově pro nevidomé seniory. Pracovníci tohoto domova ho zažalovali. Velký soudní proces vzbudil všeobecnou pozornost. Neublížil Bjärnhofovi, ale těm, kteří ho vyvolali, jelikož se jednalo o umělecké dílo a nebylo konkrétní.

Z jeho díla uveďme tato: Jorin je moje jméno, Příběh o Sášovi, Každý svou cestou, Moli a rez, V každém případě slunečno, Bez návratu a povídky Anonymní profily.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here