Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: ZIMMERMANN, Ferdinand

další: ZORIČÁK, Ján

ZINOVJEV, Oleg Jefimovič

* 1937

Ruský výtvarník.

Narodil se v Leningradě. Od r. 1956 pracoval jako výtvarník v Leningradské továrně Lomonosov na výrobu porcelánu. V r. 1962 se stal výtvarníkem animovaného filmu ve filmových ateliérech Lennaučfilm a Leningradské televize.

V důsledku 900 dnů nacistické blokády, kterou prožil v období druhé světové války jako dítě v Leningradě, Zinovjev už jako mladý člověk začíná ztrácet zrak. V r. 1991 oslepl úplně. Avšak touha pokračovat v tvůrčím životě ho přivedla do Šelgunovova Domu kultury, do studia keramiky a sochařství, kde pracoval pod vedením J. A. Našivočkina. Překonal svou slepotu a brzy bylo zřejmé, že se i za nových okolností může Zinovjevův talent rozvíjet. Jeho výtvarné práce dostávají novou formu.

Již od roku 1994 vystavuje v muzeu F. M. Dostojevského. V etnografickém muzeu vytváří stálé expozice. Jeho díla lze vidět ve výtvarných galeriích města Kirši, v Brjansku, umenu i jinde. Od r. 1997 do roku 2003 se Zinovjev pravidelně účastní jarních a podzimních výstav svazu umělců a výroční výstavy sankt-peterburských umělců v Manéži.

Díla O. Zinovjeva jsou plná duchovnosti a vnitřního tepla. Pomáhají lidem překonat těžké chvíle života a inspirují k tvorbě. Jako materiál Zinovjevovi slouží hlína. Také rád pracuje se dřevem.

Ve volných chvílích rád sportuje. Účastní se dlouhých běhů, běhá za městem a aby byl ve formě, každý den „závodí s domovním výtahem“.

U příležitosti zakončení výstavy Svět haptický III v Sankt Petěrburku věnoval Zinovjev oddělení DTI TMB svou sochu Matka s dítětem

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here