Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: BUONIOVÁ, Lidie

další: BÜTTNER, August

BÜRKLEN, Karl

* 1869

† 1956

Rakouský tyfloped.

Vyučoval v Purkersdorfu. Od r. 1910 se stal ředitelem Ústavu pro nevidomé ve Vídni. Své práce se ujal s plným nasazením. Zabýval se účelností speciálních pomůcek a shrnutím dosavadních názorů na osobnost nevidomého.

Je autorem prvních uceleně psychologicky propracovaných vyučovacích postupů při vyučování nevidomých žáků čtení Braillova písma. Organizoval kurzy pro děti se zbytky zraku.

Nejvýznamnějším jeho dílem je Blindenpsychologie (1924). Je založeno na studiu, praxi i pokusech. Kniha obsahuje také soubor názorů jiných autorů. Cituje Weissenburga, Rodenbacha, Stumpfa i Reusse. Kriticky bylo přijato, že staví vedle sebe protichůdné názory a nezaujímá k nim vlastní stanovisko.

V publikaci Huga Chlumetzkého Kritische Betrachtungen (Brünn 1908) se dovídáme o Bürklenově tabulce (šabloně) pro psaní Braillovým písmem. Autor publikace jí připisuje mnohem lepší vlastnosti než tabulce pražské. Její typ je u nás neznámý. Bürklenova Psychologie – byť jí jeho současníci vyčítali, že jeho práce je vlastně souborem již jinde vyřčených názorů – je bezesporu příspěvkem k tvořící se nové vědní disciplíně, tj. tyflopedii, jelikož Bürklen nezůstává u pouhé empirie, nýbrž dbá na to, aby psychologickými prostředky zdůvodnil specifickou klasifikaci výchovných a vyučovacích metod.

*1) Hluchoslepý poslanec vídeňského parlamentu. Na všech schůzích i poradách s ním byla jeho manželka, která mu tlumočila Lormovou prstovou abecedou

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here