Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: DOUARDOVÁ, Cecilie

další: DOVHUN, V.

DOUMBIA, Amadou

* 1953

Západoafrický hudebník z Mali.

Narodil se v Bamaku (Mali). V dětství hrál na percussion (rozličné bicí nástroje), různé flétny a harmoniku. V dospívání objevil kytaru. V této době kvůli neléčenému šedému zákalu přišel o zrak. Byl přijat do ústavu pro nevidomé děti a mládež, kde se seznámil s Mariam.1 Zatímco Amadou se stal kapelníkem školního instrumentálního souboru, Mariam byla jeho nejlepší zpěvačkou. V r. 1980 se vzali a začali vystupovat jako duo. O rok později Amadou povýšil na vedoucího dirigenta školního orchestru a vedení hudební skupiny, řídil i divadelní pěvecký sbor. Zároveň byl zvolen generálním tajemníkem spolků maliských slepců.

Dvojice Amadou a Mariam intenzivně koncertovala v zemích západní Afriky. V r. 1995 se přesunula do africké hudební metropole Abidjanu na Pobřeží slonoviny a s nigerijským producentem Alyiu Maikano Adamu natočila své první kazety.

V devadesátých letech vycestovali do Francie. V r. 1998 se do evropské produkce dostalo jejich první CD. V Evropě vydali album nazvané Dimanche a Bamako. Následovala další CD, která už byla vyráběna v Mali. V r. 2005 vystoupili v Praze.

Amadou a Mariam čerpají z hudebních tradic své rodné země. Jejich písně, v nichž se mísí reggae, ska a rock, si již oblíbili i evropští posluchači.

*1) Doumbia, Mariam se narodila v Bamaku r. 1958. V pěti letech přišla o zrak a brzy poté začala zpívat na svatbách a rodinných slavnostech. Byla přijata do ústavu pro nevidomé děti

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here