Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: FRICK, H. A.

další: FRIEDLANDER, Julius R.

FRIDZERI, Alexander Marie Antoine

* 16. 1. 1741

† 1825

Všestranný italský virtuos a hudební skladatel.

Zvláštní pozornost si zasluhuje snad ani ne tak pro své mimořádné skladatelské dílo, nýbrž pro pohnuté životní osudy, pro svou mnohostrannost, pro svou statečnost.

Narodil se ve Veroně. Jeho otec měl německý původ. Alexander oslepl ve svých čtyřech letech. Hudebně se vzdělával ve Vicenze, věnoval se zvláště hře na housle. Svou zručnost projevoval výrobou hudebních nástrojů. V jedenácti letech si vyrobil mandolínu. Sám se na ni naučil hrát. Potom se učil hře na varhany a na lesní roh.

Tři roky působil ve Vicenze jako varhaník. Ve svých 24 letech se vydal do světa jako houslista a mandolinista. Po Itálii hrál ve Francii, Belgii a Německu, kde s velkými úspěchy realizoval několik koncertů.

Již v dětství složil několik menších skladeb. Po dalších zkušenostech složil ve Štrasburku dvě opery. V r. 1777 uveřejnil v Paříži prvních šest houslových kvartetů a sonáty pro mandolínu. V příštím roce byla provedena jednoaktová komická opera Dva zemští válečníci. Velký úspěch měla opera Hnědočervené boty.

Přijal místo učitele hudby hraběte v Bretagni, kde zůstal až do vypuknutí Francouzské revoluce. V roce 1794 založil v Nantes Filharmonickou akademii.

Výbuch bomby, ke kterému došlo před jeho bytem v r. 1801, připravil rodinu o veškerý majetek. Ihned poté se se svými dvěma dcerami vydal na umělecké turné. Jedna byla zpěvačkou, druhá houslistkou. Jako učitel hudby se potom usadil v Antverpách. Zavedl si zde obchod hudebními nástroji a hudebninami.

Napsal několik koncertů i oper. Jeho skladby jsou již v současné době zapomenuty. Bylo obtížné postavit se do řady současníků, jakými byli Haydn, Mozart, Beethoven a později i Schubert a Weber. Charakterem jeho tvorby je možné ho přirovnat k českému hudebnímu skladateli St. Sudovi.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here