Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: HREBENDA, Matej

další: HRONEK, Jaroslav

HREHORČÁKOVÁ, Ľudmila

* 19. 1. 1944

Slovenská novinářka, redaktorka a básnířka.

Narodila se v Levoči v rodině železničáře. Když začala v Popradě navštěvovat , zjistili, že je silně slabozraká. Na školní tabuli neviděla. Přešla na střední školu v Popradě, kterou dokončila v r. 1961.

Vždy velmi ráda četla. Začala se věnovat psaní básní a povídek. Ve studiích pokračovala na vysoké škole v Prešově, obor slovenský a ruský jazyk. Studium dokončila v roce 1966 s pedagogickou aprobací.

Zaměstnání nastoupila jako učitelka v odborném učilišti v Novákách. Po roce se vrátila do Popradu, kde působila v průmyslové škole. V důsledku rodinné tragédie a nešťastného manželství se jí začal zhoršovat zrak. Opustila místa, kde trpěla a odstěhovala se do Košic, kde našla učitelské zaměstnání v místní průmyslovce. Se svým společenským zařazením nebyla spokojená. Psala do novin, hledala své místo v životě. Znovu se vrací do Popradu, nachází učitelské místo ve Svitu.

Od r. 1981 pracovala v Popradě jako tajemnice SI. Zde poznává nové hodnoty života. V r. 1983 se stala dopisovatelkou časopisu Nový život a členkou jeho redakční rady. V r. 1985 byla jmenována jeho redaktorkou. Postupně byla redakce posílena dalšími pracovníky. V r. 1992 se redakce vzdala a měla možnost procestovat celé Slovensko. O svých dojmech napsala mnoho reportáží. Začala se věnovat editorské práci a také vlastní literární tvorbě, pro kterou má nyní více času.

V r. 1994 odešel redaktor Lapšanský a Ľ. Hrehorčáková znovu převzala funkci vedoucí redaktorky.

V poslední době se zabývá prací, ve které se snaží shrnout společenskou úlohu všech levočských tyflopedů. Projekt se nazývá Levočští tyflopedové. Ve své tvorbě poezie neustává. Čas od času se s ní setkáváme i v časopise Nový život.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here