Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: ARMITAGE, Th. R.

další: ARNÖR, Anders

ARNER, Milan

* 13. 7. 1976

Český klarinetista a hudební pedagog.

Narodil se v Praze v rodině klempíře jako nevidomý. Od útlého věku projevoval zájem o zpěv a hudbu. V roce 1982 byl přijat do Jaroslava Ježka pro nevidomé žáky v Praze na Hradčanech. Mimo všeobecného vzdělání zde získal základy hry na klavír (kterou navštěvoval od svých 6 let), zobcovou flétnu a později hry na klarinet. Pro své hudební nadání a píli byl v r. 1990 přijat na Konzervatoř Jana Deyla v Praze, hlavní obor hra na klarinet, vedlejší obor hra na klavír.

Již v průběhu studia veřejně vystupuje jako sólista i člen různých komorních seskupení na řadě koncertů u nás i v zahraničí. Na mezinárodní interpretační soutěži zrakově postižených hudebníků v Mariánských Lázních získal v r. 1997 druhou cenu a cenu jako nejlepší český interpret. To ho podpořilo v úmyslu věnovat se koncertní činnosti a studiu hudební vědy na FF UK v Praze (od r. 1997).

V akademickém roce 2001–2002 studoval na Státním specializovaném institutu umění v Moskvě. Magisterské studium hudební vědy ukončil r. 2003. Tématem jeho diplomové práce byla třetí houslová sonáta rumunského skladatele Gheorghe Enesca a její hudební souvislosti s rumunským folklórem. Za tuto diplomovou práci mu byla udělena Bolzanova cena UK a České spořitelny.

Od r. 2003 vyučuje na Konzervatoři J. Deyla a ZUŠ v Praze. R. 2004 se zapsal k doktorandskému studiu v Ústavu hudební vědy na FF UK. Tématem jeho rigorózní práce je komorní tvorba pro klavír a 3 až 4 smyčcové nástroje George Enesca. Jeho vědecký zájem se soustřeďuje především na hudbu 19. a 20. století. V letech 1997 a 2002 vystoupil se Západočeským symfonickým orchestrem Mariánské Lázně, r. 1998 se Symfonickým orchestrem Jindřichův Hradec. R. 1999 hrál ve Španělském sále Pražského hradu s Komorním orchestrem pražských symfoniků pod taktovkou Petra Vronského, r. 2004 účinkoval na dvou koncertech s Komorním orchestrem Kremlin v Moskvě, kde přednesl koncert pro klarinet a orchestr A dur W. A. Mozarta. Jeden z těchto koncertů se konal ve velkém sále moskevského institutu Gněsinych.

Od r. 1995 hraje v duu Musica grata se slabozrakou kytaristkou Petrou Elicerovou. V r. 1999 získali třetí cenu na festivalu komorní hudby v Polsku. Spolu studovali na Státním specializovaném institutu v Moskvě. Mimo Českou republiku hráli v Německu, Švédsku, Rumunsku, Bulharsku, Ukrajině, Bělorusku, Rusku a Dánsku.

Roku 1999 vydali CD.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here