Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: KĽUČKA, Jozef

další: KNIE, Johann Georg

KNAPOVÁ-BORTTOVÁ, Mary Grace

* 28. 11. 1889

Americká tyflopedka působící převážně v Číně.

Narodila se v Pittsburghu. Ve dvou letech oslepla následkem neštovic. Její matka nebyla spokojená se způsobem vzdělávání, odstěhovala se proto do Bostonu. Mary opustila ústav v r. 1909. Středoškolská studia ukončila v r. 1915. Po studiích na Columbijské univerzitě Wellesley College získala doktorát filozofie. Při studiích se seznámila s čínskými studenty, kteří ji informovali o potřebě pomoci nevidomým v jejich vlasti.

Od té chvíle cestovala dvanáctkrát do Číny. Poprvé to bylo přes velký odpor vlastní rodiny v r. 1917. Brzy po příjezdu otevřela první školu pro nevidomé dívky. Později adoptovala dvouletou nevidomou číňanku, která později po studiu na Perkinsově škole se stala učitelkou nevidomých a obě společně vyučovaly na stejné škole.

Mary se vdala za jednoho z misionářů jménem Burt. I nadále pokračovala ve vzdělávání nevidomých dětí. Trvalý politický neklid často narušoval život ve škole. Přesto ve své práci pokračovala i po smrti svého manžela. Udržovala školu otevřenou téměř po celou druhou světovou válku. Po vpádu Japonců jí hrozilo uvěznění, a proto v r. 1944 odešla do Spojených států amerických. Stala se učitelkou v Perkinsově škole (1944–1945). Vedením školy byla vysoce oceněna. Po válce se znovu vypravila do Číny s velkou zásobou oděvů, školních potřeb aj. Zjistila, že její škola byla koncem války zničena. Vybudovala školu znovu. Pracovala v oblasti Shin Hing. Po propuknutí občanské války musela svou školu opustit znovu. Při rozloučení se svými žákyněmi nebyla schopná slova. Rozevřela svou mohutnou náruč, do které se schoulilo několik dětí.

Následující léta pracovala s dospělými nevidomými v Connecticutu. Působila rovněž jako korektorka v Národní kongresové knihovně. Několikrát zajela do Hongkongu, ale komunistická vláda ji do střední Číny nepustila. Od r. 1982 žila ve Washbury House, v domově pro penzisty. Oslavila tu své sté narozeniny.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here