Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: KRÁL, Vincenc

další: KRASJUK, N. I.

KRAPKA, Luboš

* 29. 4. 1961

Český sportovec a organizátor kulturních a sportovních aktivit nevidomých a slabozrakých osob.

Narodil se ve Smolenici (Slovensko). Od raného dětství byl slabozraký, v 10 letech ztratil zrak na levém oku. V současné době se nachází na hranici praktické slepoty. Rodina žila ve vesnici Trstín, kde navštěvoval i . ZDŠ začal navštěvovat v místě bydliště, základní všeobecné vzdělání dokončil v ZDŠI pro slabozraké žáky v Bratislavě. Středoškolské vzdělání absolvoval v letech 1976–79 na Střední ekonomické škole pro zrakově postižené studenty v Praze-Krči.

První zaměstnání našel v Mezinárodní telefonní a telegrafní ústředně Praha jako telefonista (1979 až 1990), v letech 1991–1993 pracoval v ČUNS jako oblastní sekretář pro Prahu a Středočeský kraj, v letech 1993–1996 zde působil jako pracovník Oddělení zdrojů a propagace. Od r. 1997 přechází do SONS jako vedoucí Oddělení zdrojů a propagace. Nad rámec své činnosti navrhl a nechal vyrobit (1995) první maketu vodicího psa, která dodnes slouží pro sbírku Daruj nezávislost, v r. 2000 inicioval a zavedl sbírku Bílá pastelka a je jejím hlavním koordinátorem.

Od r. 1996 je L. Krapka opakovaně volen členem Republikové rady SONS.

Mimořádně činný je v organizování kulturních a sportovních akcí SONS.

Organizuje pořádání koncertů zrakově postižených sólistů se symfonickými orchestry ve Španělském sále Pražského hradu, v r. 2002 inicioval a organizoval první veřejné promítání filmu s komentářem pro zrakově postižené diváky a v r. 2004 se postaral o výrobu prvního DVD s volitelnou zvukovou stopou s audio popisem pro zrakově postižené zájemce, na kterém se s Markem Slabou autorsky podílel (Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech).

Mimořádná je Krapkova organizační činnost ve sportu NS. V r. 1982 společně s Janem Jelínkem nechal postavit první showdownový stůl. O pravidla hry požádal v Kanadě. Obdržel i pálky s míčky a odstartoval tak toto sportovní odvětví mezi NS sportovci. Od r. 1993 pravidelně organizuje vodácké pobyty na divoké vodě, od r. 1995 se potápí pod dozorem instruktora v Česku i v zahraničí (Chorvatsko, řecko, Egypt), v r. 2004 jako první začal hrát a propagovat bowling. L. Krapka je několikanásobným medailistou z Mistrovství ČR v kuželkách.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here