Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: MALOSOVÁ

další: MALÝ, František

MALOSSI, Eugenio

* 1885

† 1930

Učitel dílenských prací v Neapolském ústavu pro nevidomé.

Byl nevidomý a neslyšící. Vzdor svému těžkému postižení se v dílně pohyboval úplně bezpečně mezi stroji, elektromotory apod. Téměř jako samouk se naučil pracovat na ručním soustruhu, na kterém zhotovil výrobky udivující i zkušené odborníky.

Již v dětství pozbyl zrak i sluch. Dovedl se vymanit z překážek tak velkého postižení. Láska k práci, záliba v mechanice, nadání pro jazyky a smysl pro literaturu mu dovolily, aby nad všemi překážkami nakonec zvítězil.

Nechal si patentovat vynález linkovací šablony pro výrobu reliéfně linkovaného papíru pro psaní tužkou.1 Zkonstruoval pomůcky ke zhotovování váz, amfor aj.

Své zkušenosti rád předával. Ujal se hluchoslepého děvčátka, které po tři roky živil a učil. Jako pomůcku jí zhotovil model lidské hlavy s pohyby jazyku a rtů, na kterém znázorňoval tvoření hlásek a slov. Vytvořil také svůj systém dotykové prstové abecedy, která se v Itálii ujala. Její ekvivalent se používá dosud.

Naučil se anglicky, francouzsky, německy a esperanto. Udržoval bohatou mezinárodní korespondenci, hlavně s Galeronovou a Kellerovou. Velice rád cestoval. Byl společenský a plný optimizmu. Měl rád přírodu, zvířata a dokonce i hudbu. Položil ruku na desku klavíru a rozeznal jednotlivé tance. Velice si cenil své nezávislosti a rád chodil bez průvodce, a to i po Neapoli. Rád přijímal návštěvy. Ve své dílně přijal i italského krále.

Jeho prostý, ale bohatý život je příkladem, jak silná osobnost může ovlivnit plnění životních ideálů a překonávat i ty nejvážnější potíže.

*1) Jeden exemplář lze spatřit v oddělení DTI TMB

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here