Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: MATIĆ, Miodrag V.

další: MAUER, Jan

MAŤUŠINOVÁ, Olga Konstantinovna

* 1885

† 1975

Ruská spisovatelka.

Narodila se v městečku Slobodskoje. Vdala se do Petrohradu. Ona i její manžel se zabývali výtvarnými pracemi. Její muž tvořil z hlíny, ona malovala. Při blokádě Leningradu (Petrohradu) německými fašisty ztratila své nejbližší. Ona sama při obraně města utrpěla těžké zranění výbuchem časované bomby a přišla o zrak. Zůstal jí pouze světlocit.

Nepropadla rezignaci. Štětce vyměnila za pero. Pro nedostatek jiných možností psala ořezanou dřevěnou násadkou, kterou namáčela do inkoustu. Psala do řádků, které měla označené vyšitím nitěmi.

V literární práci nebyla úplným nováčkem. Již před válkou uveřejňovala osobní vzpomínky na Gorkého a Majakovského. V krutých podmínkách blokády a ve své čerstvé slepotě napsala povídku Píseň o životě.

Již před revolucí pracovala v redakci komunistických časopisů. Osobně se poznala s Leninem i jeho ženou. O tom napsala povídky Nehasnoucí jiskry a Okřídlení lidé. V této době již psala pomocí sekretářek a tělesně postižených invalidů. V určitých údobích jich měla současně hned několik. Není divu, vždyť byla prominentní ženou vládnoucí ideologie.

Byla vynikající vypravěčkou. Často pořádala besedy s čtenáři. Byly sice v duchu konkrétní politické situace, ale svému umění se nikdy nezpronevěřila víc než ostatní.

Napsala asi 15 knih, které vyšly i v cizině. Zpracovala rovněž autobiografii s názvem Život vítězí. Za své práce byla několikrát vyznamenána. Svůj život dožila v petrohradském historickém domě, kde před ní žilo několik slavných spisovatelů.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here