Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: MEIER, Hansburkard

další: MELL, Alexandr

MELICHER, Ján

* 27. 11. 1940

Ladič klavírů, učitel ladění na Odborné ladičské škole pro mládež s vadami zraku v Praze na které zastává funkci jejího vedoucího.

Narodil se v Pobedímě, okres Trenčín. Do svých devíti roků navštěvoval v místě svého bydliště. O zrak přišel po zranění, které si přivodil při kopané. Ani po operaci se už do běžné školy nemohl vrátit.

V r. 1949 nastoupil do školy při Ústavu pro nevidomé v Brně, která byla blíž jeho rodišti než škola při ústavu v Levoči. Pro svou dobrou adaptabilitu se během jednoho roku naučil česky a zvládl Braillovo písmo.

Brzy se začal věnovat hudbě. Krátce se učil hře na housle. Od r. 1951 se začal velmi intenzívně věnovat hře na klavír, ve které dobře prospíval.

Ve svém volném čase se rád věnoval sportu. Zúčastňoval se Sportovních her nevidomé a slabozraké mládeže, které se právě rozvíjely ve spolupráci se základními školami pro nevidomé v Praze a v Levoči.

V r. 1956 po úspěšných přijímacích zkouškách odchází studovat do Prahy na střední hudební školu internátní pro mládež s vadami zraku. Zde se připravoval jednak pro dráhu učitele hudby, jednak i pro obor ladění, což tehdejší statut školy umožňoval. Po maturitě nepokračoval v nástavbovém studiu na SHŠI, začal se intenzívně věnovat ladění klavírů. Tomuto oboru se v pomaturitním studiu vyučil u Františka Podluckého, který na ladičskou školu přešel z brněnského ústavu.

Po odchodu ze školy dostal Melicher nabídku ladit ve službách uměleckých škol, což se nakonec neuskutečnilo. 3. října 1961 nastupuje jako ladič do orchestru FOK a České filharmonie. Byl vyhledávaný jako nejlepší ladič i u příležitostí koncertů slavných českých i zahraničních klavíristů. Pracoval zde až do r. 1967, kdy po odchodu Fr. Podluckého do penze obdržel nabídku od tehdejšího ředitele SHŠI J. Drtiny vyučovat ladění klavírů na Odborné ladičské škole pro mládež s vadami zraku. Po dlouhém váhání tuto nabídku přijal.

Ján Melicher vychoval řadu výborných absolventů, kteří jsou rozmístěni po celé České republice, i na Slovensku. Od září 1995 byl jmenován vedoucím OLŠ.

Kromě pedagogické činnosti ladí při různých příležitostech všude tam, kde je to potřeba. Jeho práci dodnes velmi cení i světoví klavíristé při svých koncertních turné. Většina z nich si výslovně přeje odbornou práci J. Melichera.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here