Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: MELICHER, Ján

další: MERCADANTE, Giuseppe Saverio Raffaele

MELL, Alexandr

* 17. 2. 1850

† 30. 9. 1931

ředitel Ústavu pro výchovu a vzdělávání nevidomých dětí ve Vídni (1886–1919). Významný rakouský tyfloped a encyklopedista. Byl zastáncem integrity nevidomých v místě bydliště. K tomu měli být ovšem soustavně připravováni již od dětských let.

Narodil se v Praze. Studoval přírodní vědy. V roce 1886 byl jmenován ředitelem Ústavu pro nevidomé ve Vídni, kde působil do r. 1919. Jako ředitel ústavu vyvinul mnoho aktivit. Zajistil stavbu nové budovy, modernizoval slepeckou tiskárnu, rozšířil žákovskou knihovnu, zavedl povinné vycházky do přírody, zavedl prázdninové pobyty žáků v přírodě aj. Zatímco S. Heller se věnoval koncipování psychologie slepců, Mell shromažďoval historická data.

A. Mell je autorem historicky prvního a dodnes aktuálního tyflopedického slovníku Encyklopädisches Handbuch des Blindenwesens (1900). Toto dílo ho proslavilo v celé Evropě. Je to ojedinělá, gigantická práce, která vyrostla v nejvyšší čas, aby shrnula tehdejší poznatky z historie slepectví, počátků tyflopedické psychologie i pedagogiky a shrnula poznatky o nejvýznamnějších osobnostech tohoto oboru. Obsahuje osobní i věcná data a údaje. Je obohacena tabulkami, grafy a množstvím fotografií osob i předmětů. Mnohé z nich bychom už dnes těžko hledali jinde.

Napsal i jiné závažné odborné práce. Jsou to např.: Die Kunstwarte (1910); Der Blindeunterricht (1910); Kurze Ratschläge und Winke zur richtigen Erziehung blinder Kinder (1913); Mitteilungen aus dem Gebiete des Blindenwesens (1919) aj.

Jeho díla jsou stále cenným a nezbytným pramenem informací. Nejedná se pouze o jedinečné informace z historie. Napsal větší množství článků do odborných časopisů a rozsáhlé historické tabulky uveřejňované po několik roků na pokračování v časopise Der Blindenfreund.

Mimořádnou péči věnoval obnově a novému uspořádání slepeckého muzea založeného J. W. Kleinem ve Vídni. Sbírky znovu popsal a upravil slepecké muzeum přístupné pro veřejnost.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here