Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: MESSNER, Anton

další: MEŠČERJAKOV, Alexander

MÉSZÁROS, Anton

* 3. 9. 1959

Profesor konzervatoře.

Narodil se v Nových Zámcích jako nevidomý syn maďarských rodičů. Povinnou školní docházku absolvoval v pro nevidomé žáky v Levoči. Vynikal svým přirozeným hudebním nadáním a improvizačními schopnostmi hrou na klavír. Ve studiu hudby pokračoval na Konzervatoři pro mládež s vadami zraku v Praze. V r. 1983 absolvoval ze hry na klavír a varhany.

Do zaměstnání nastoupil jako učitel hry na klavír a korepetitor v LŠU ve Slaném, později přešel do LŠU v Praze. V r. 1989 se i s rodinou přestěhoval do Brna. Do r. 1992 působil v Taneční konzervatoři jako korepetitor, po úspěšném konkurzu nastoupil v r. 1992 jako profesor klavírní improvizace a korepetitor tanečního a dramatického oddělení konzervatoře. Věnuje se též kompozici, kterou soukromě studoval u Eduarda Douši.

Komponuje v menších klavírních formách spíše improvizačního zaměření, napsal též několik písní. Dovede improvizovat na daná témata. Pořádá klavírní a pěvecké recitály ze svých skladeb a písní.

Jeho velkou zálibou je sport, hlavně jízda na dvojkole a vytrvalostní běh. V r. 1996 a 1997, dále pak v r. 1999 a 2001 úspěšně absolvoval s vodičem mezinárodní běh maratónu v Praze a Košicích.

V r. 1999 mu byla Zastupitelstvem města Brna udělena Cena města Brna v oboru sport.

Vlastním nákladem vydal v roce 2002 Vzpomínky psané ve tmě. Touto publikací se v r. 2003 zúčastnil v Parlamentu ČR výstavy u příležitosti Evropského roku zdravotně postižených.

Třemi skladbami pro klavír se v r. 2004 zúčastnil soutěže nevidomých skladatelů, kterou pořádala Italská unie nevidomých v římě.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here