Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: MEXIA, Pero z

další: MEY, Oskar

MEY, Gerrit van der

* 5. 1. 1914

Nizozemský matematik.

Narodil se v Lisse. Ve věku 5 let oslepl. V r. 1926 byl přijat do Ústavu pro nevidomé v Amsterodamu. V r. 1931 začal studovat v Marburku na speciálním gymnáziu.

Dne 9. června 1947 měla univerzita v Leidenu senzaci. Ten den zde byl promován na doktora přírodních věd tento hluchoslepý matematik. Jeho rigorózní práce byla na téma: Výslednice algebraických pramenů.

V pěti letech ztratil zrak. Brzy na sebe upozornil svým nadáním pro matematiku a fyziku. V r. 1946 po zápalu mozkových blan ohluchl. Dokončil školu v Ústavu pro nevidomé v Amsterodamu, kde vynikl i svou manuální zručností. Absolvoval Gymnázium pro nevidomé v Marburku. R. 1936 se dal zapsat na přírodovědeckou fakultu univerzity v Leidenu. Když byla německými nacisty uzavřena, přestoupil na univerzitu v Amsterodamu, ale tu brzy postihl tentýž osud.

Studia přerušil do konce druhé světové války. Po promoci nastoupil místo ve velkém výpočetním středisku. Potom pracoval jako samostatně tvořící vědec tlumočnických systémů pro samočinné počítače. Některé se uplatnily i v zahraničí. Bylo jen dílem času, kdy přešel k informatice. Posléze pracoval i na vysoké škole. K podání výsledků práce používal nejdříve telefonní linku, později elektronické prostředky. Skvělou pomocnicí mu byla jeho manželka. V r. 1961 přednášel o své vědecké činnosti na univerzitě v Mohuči.

Ve svém pojednání Co mi odhalila moje hluchota píše, že úplné ohluchnutí ho přepadlo náhle ve spánku. Léčení nepomohlo. Následovala porucha rovnováhy.

Ke styku s okolím používá malý přístroj, který byl zhotoven podle jeho návrhu.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here