Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: MIHRAN

další: MIKŠA, Ladislav

MICHÁLEK, Miroslav

* 28. 8. 1954

Český ekonom a básník.

Narodil se v Hodoníně. navštěvoval ve svém bydlišti (1960 až 1969). V 9. třídě však pro pokročilou slabozrakost přešel do pro slabozraké žáky v Litovli. Ve studiu pokračoval na gymnáziu pro mládež s vadami zraku v Praze (1969–1973), kde maturoval v r. 1973. Nechal se zapsat na Vysokou školu ekonomickou v Praze, kde v r. 1978 získal titul inženýr. Téma závěrečné (diplomové) práce: Ekonomické nástroje v péči o životní prostředí.

Do zaměstnání nastoupil jako ekonom na pražské Výstaviště, kde pracoval 10 roků. Protože se mu zrak neustále zhoršoval, přijal místo v Metě, později v Mechanice a posléze v Obzoru. Pro praktickou ztrátu zraku opouští povolání ekonoma. Byl přijat do Centra Tyflokabinetu v Praze. V r. 1997 byl jmenován vedoucím všech středisek.

Jako chlapec velmi rád četl, zvláště o astronomii. Dětskou klasickou literaturu úplně přeskočil. Ve čtrnácti letech se pak v Hodoníně dostal do prostředí mladých lidí, kteří byli nadšeni pro moderní hudbu a literaturu. I v Praze na střední škole přetrvával jeho zájem o literaturu. Navštěvoval antikvariáty, což dělá dodnes.

Psaní poezie se věnoval od mládí. Již na střední škole navštěvoval literární kroužek. Na vysoké škole přispíval do časopisu Voják. Potom začal psát spíše pro své přátele a rodinu. V době, kdy nastoupil jako vedoucí Tyflokabinetu ho technika přiměla k tvorbě osobité poezie. Vydal několik básnických sbírek.

Spolu s P. Francovou založili nové občanské sdružení Okamžik, které si vzalo za úkol poskytovat nevidomým osobám průvodcovskou i jinou službu. Tato organizace hojně publikuje.

Pozoruhodná je Michálkova humorně laděná poezie: Hele – rýmy i zádrhele (SNS, Praha 1995); Mrkni na mě (SNS, Praha 1995); V hlavě čtyři roztoči (SNS, Praha 1996); Vrazit nervy do konzervy (SNS, Praha 1996); Pěkná hromada, Erorýmy (NVT Repro, Praha 1999); Naprostá ztráta soudnosti (SONS, Praha 1999); Ten můj anděl poněkud se zarděl (NVT Repro, Praha 2001); Pražský sysel (Okamžik, Praha 2004). Dále se autorsky i redakčně podílel na publikacích, které vydala o.p.s. Okamžik v Praze. Větší množství básní i próz bylo publikováno v různých časopisech.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here