Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: MOENSOVÁ, Petronella

další: MOLDENHAWER, Johanes

MOJŽÍŠEK, Jiří

* 25. 11. 1952

Český programátor a tvůrce tyflografiky.

Narodil se jako nevidomý ve Frýdku-Místku. Rané dětství prožil v Sedlištích. Trpěl nedostatkem kamarádů. V roce 1959 nastoupil do pro nevidomé v Brně. Jelikož oční oddělení v Olomouci ho nenahlásilo brněnské škole, nastoupil poněkud později, což v této době nebylo nic neobvyklého. Na si našel mnoho kamarádů a velmi brzy a úspěšně se začal věnovat hudbě. Protože výuka hry na kytaru zde nebyla, docházel spolu s dalšími dvěma spolužáky do LŠU za prof. P. Janíčkem.

Po absolvování nastoupil v r. 1968 na Střední hudební školu pro mládež s vadami zraku v Praze. Od 2. ročníku se začal věnovat počítačům. Nejdříve s ing. Vránou, později samostatně. Studium hudby však nezanedbával. Často svou školu reprezentoval na mnohých koncertech.

Počítačová technika J. Mojžíška zaujala natolik, že po absolvování SHŠI v r. 1975 se rozhodl pro dráhu programátora. V době, kdy se počítačům začal věnovat, žádné programy pro nevidomé neexistovaly. Proto cítil potřebu v této oblasti něco vytvořit. Tato snaha trvala mnoho roků. V r. 1990 přišel konečně s programem KUK, který umožnil, že počítače začaly mluvit. A to zdaleka není všechno. Nedávno přišel pro nevidomé zájemce na trh jeho nový kapesní zápisník, který nazval Gin. Instaloval do něj zdokonalený program KUK.

Souběžně se věnoval tvorbě reliéfních obrázků vytvářených termovakuovou technikou. Je také autorem mnohých barevných reliéfních pohlednic.

Na hudbu nezapomněl. Je mnoho společenských příležitostí, kde může svůj um uplatnit. Vždyť kdysi patřil mezi nejlepší studenty. Velmi úspěšně působí v ochotnickém divadelním souboru zdravotně postižených Verva.

A to ještě zdaleka není všechno. Je maximálně samostatný i ve výběru sportovních činností. Mimoto že lyžuje, vymýšlí stále nové sporty pro nevidomé, skočil v nedávné době (1997) na upoutaném laně ze čtyřicetimetrového mostu. Pokud je známo, je dosud jediným nevidomým, který se tohoto riskantního skoku odvážil.

Zvláštní ocenění si však zaslouží, že od novorozeneckého věku vychovává svého syna, protože manželka při porodu zemřela. Nezůstal u toho sám, ale řídil se radami zkušených maminek.

Ukázky jeho tyflografiky se nacházejí v odd. DT ITMB

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here