Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: MONTAL, Claude

další: MORAWETZ, Franz

MOON, William

* 18. 12. 1818

† 10. 10. 1894

Anglický právník, tvůrce písma pro nevidomé.

Narodil se v Horsmondenu. Ve čtyřech letech oslepl na jedno oko. Zrak pozbyl úplně v r. 1839. Seznámil se s celou řadou tehdy známých písem pro nevidomé. Naučil se písmu Frereho, které mu nejvíce vyhovovalo. Pět let podle něho vzdělával jednoho nevidomého chlapce. Soukromě se věnoval vzdělávání více nevidomých.

Protože mu žádné z písem, kterých v té době bylo v Anglii a Skotsku asi 30 druhů, nevyhovovalo, sestavil v r. 1847 vlastní, jemu vyhovující soustavu. O tomto datu se údaje liší.

Někteří tyflopedové v anglosaské oblasti ještě donedávna tvrdili, že Moonovo písmo je vhodné pro později osleplé, nebo pro ty, kteří těžce pracují. Moonův systém je ze všech liniových písem jediný, který se v praxi ujal. Královská knihovna pro nevidomé v Londýně obsahovala ještě donedávna takřka polovinu svých knižních fondů v Moonově písmu. Také vycházelo několik časopisů. Poslední jsme zachytili v r. 1968.

Moonovo písmo je syntézou všech písem, která poznal. Vytvořil soustavu znaků, která vychází z tvarů latinky. Některá písmena připomínají systém Willisových znaků pro anglický stenografický záznam. Písmo je reliéfně vysoké, ale pro nevidomého od narození zvláště nevhodné, protože nemá představu o systému latinky.

Pokusy o zavedení jeho písma byly činěny i v Berlíně, kde dokonce vznikl spolek pečující o nevidomé, nazvaný jeho jménem. Však Moon také několikrát Berlín za tímto účelem navštívil. V současné době se jeho písmo stalo významné pouze z historického a vývojového hlediska.

Psací stroj pro Moonovo písmo je ve sbírkových fondech slepeckého muzea v Madridu

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here