Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: MRÁČEK, Antonín

další: MUKUJ, Sasuke

MRÁZ, Juraj

* 6. 8. 1924

Slovenský tyfloped, ředitel pro nevidomé v Levoči.

Narodil se v Levoči. Zde prožíval dětství i školní docházku. V letech 1940–1945 studoval na státní učitelské akademii ve Spišské Nové Vsi. Otec pracoval v levočském ústavu pro nevidomé, a tak se i syn seznamuje s životem nevidomých dětí. Dospělé potkával na ulici.

Bližší kontakty s tehdejším ředitelem Jánem Šoltésem mu otevřely cestu do ústavu, kam jako učitel nastoupil v r. 1945. Setkal se zde se skutečnými odborníky, jakými byli např. Jozef Vrabel, Štefan Valent a Štefan Šoltés. V r. 1948 se v Bratislavě podrobil odborné zkoušce způsobilosti vyučovat ve škole pro nevidomé. Vyučoval na prvním stupni školy.

V letech 1953–56 studoval na Vyšší pedagogické škole v Bratislavě, kde získal aprobaci z dějepisu a zeměpisu. V letech 1956–1961 studoval v Bratislavě na VŠP tyflopedii. V r. 1981 vykonal rigorózní zkoušky a získal doktorát pedagogických věd.

Nevidomým žákům se věnoval i mimo vyučování. Předčítal jim, nacvičoval hudební pásma a posléze se intenzívně věnoval rozvíjení sportu. Byl činný v organizaci přípravy lehkoatletických závodů nevidomých (Praha, Brno, Levoča) jako dlouholetý předseda přípravného výboru lehkoatletických závodů.

V r. 1959 vedl krátký čas knihovnu a tiskárnu pro nevidomé. V r. 1961 se po odchodu J. Šoltése do Bratislavy stává ředitelem školy. Velice rád spolupracoval s českými školami stejného zaměření. Měl zájem na trvalých kontaktech a výměně zkušeností. Spolupracoval se Slepeckou knihovnou a tiskárnou v Levoči, která byla v blízkosti školy. Zúčastňoval se přípravy nových speciálních učebnic. Přispěl do Pedagogické encyklopedie Slovenska. Ve škole působil do r. 1986.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here