Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: NÁLEVKA, Bohumír

další: NEDELJKO Z LOTU

NAŇKA, Jaroslav

* 21. 2. 1916

† 10. 8. 1968

Český houslista a hudební pedagog, působil na Střední hudební škole pro mládež s vadami zraku v Praze.

Narodil se v Chrudimi v rodině oficiála československých železnic. Později se rodina přestěhovala do Pardubic. V místě bydliště vychodil obecnou i měšťanskou školu. Další studia nemohl nastoupit, jelikož se mu neustále zhoršoval zrak. V r. 1931 byl přijat do Deylova ústavu pro nevidomé v Praze. Začal se věnovat hře na housle. Stal se žákem Františka Křivého. Učil se též hře na klavír. Rád působil jako bubeník ve školním dechovém souboru.

Často vystupoval při veřejných produkcích, kde hrával na housle. Státní zkoušku z hudby (hlavní obor housle) vykonal v r. 1940. Při pozdějších veřejných vystoupeních spolupracoval s Ivanem Tylňakem, který ho doprovázel hrou na klavír.

Přijal místo externího učitele ve škole, kde právě dostudoval. To rozhodně nemohlo stačit k obživě. K otevření vlastní soukromé hudební školy v Chabrech mu pomohl správce hudební školy při ústavu K. Hejda. To už se mohl i oženit. Jeho paní mu byla dobrou a spolehlivou manželkou. Nechtěl ustrnout, a proto se rozhodl i dále studovat. Navštěvoval hodiny u B. Voldana. Přes svou náročnou hudebně pedagogickou činnost si svůj houslový repertoár neustále doplňoval pro časté koncerty, které pořádal ve spolupráci s I. Tylňakem, L. Korunkou a O. Heindlem.

Založení celostátní hudební školy pro nevidomé Naňka uvítal a jejímu rozvoji věnoval všechny své síly. Současně vyučoval i ve škole pro nevidomé na Hradčanech a ve škole pro slabozraké.

Značné přepínání vlastních možností vedlo ke zhoršení jeho zdravotního stavu. O svých potížích nehovořil. Nakonec podlehl srdečnímu infarktu. Má značný podíl na stále vzrůstající dobré pověsti českých nevidomých hudebních pedagogů i interpretů.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here