Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: PEŠÁK, Milan

další: PETZELT, A. R.

PETIOVÁ, Terézia

* 9. 5. 1952

Pracovnice Únie nevidiacich Slovenska.

Narodila se ve Viničkách. V rodné obci, později v Stredě nad Bodrogom a nakonec v Bratislavě absolvovala (1958–1962), v letech 1965–1967 navštěvovala pro slabozraké v Bratislavě. Střední škola ekonomická (1967–1971) v Trebišově a UKo v Bratislavě (1995–2000) obor Špeciálna pedagogika, specializace: výchova hluchoslepých.

Svůj profesionální život začala v košických Inženýrskych stavbách jako samostatná referentka ekonomiky práce pro dopravu. Léta 1982–1988 prožila v plném invalidním důchodu bez zaměstnání a v letech 1988–1991 pracovala ve výrobním družstvu Obzor v Košicích. Od r. 1992 až do současnosti je vedoucí krajského střediska ÚNSS v Košicích.

T. Petiová je od r. 1993 členkou ÚR ÚNSS, od r. 1996 její místopředsedkyní. Významnou měrou se přičinila o získání budovy pro otevření Oblastního (t. č. krajského) střediska ÚNSS a jeho postupného přebudovaní na Dům aktivního vidění. Cílem je vytvořit prostorové podmínky na poskytování služeb komplexní péče pro ZP občany, kde je vytvořeno pracoviště pro oftalmologa, optometristu, zrakového terapeuta, sociálního pracovníka a instruktora sociální rehabilitace.

Ve snaze pomáhat a zkvalitňovat život a práci nevidomých lidí na Slovensku si T. Petiová rozšiřovala znalosti a poznatky na různých zahraničních cestách: Evropské fórum nevidomých žen v Stockholmu, generální shromáždění WEBU v Torontu a návštěva Kanadského národního institutu pro ZP, stáž v Perkinsově škole (Watertown), světové shromáždění nevidomých žen a generální shromáždění WEBU, Evropské setkání nevidomých žen a generální shromáždění EBU.

T. Petiová je mezi slovenskou nevidomou komunitou známa svou zaníceností, obětavostí, vytrvalostí se snahou dotahovat věci do konce. I tyto vlastnosti se podepsaly pod ocenění Cena města Košice (za rozvoj sociálních služeb pro NS (1996) a státní vyznamenání Pribinův kríž 3. stupně.

G.R.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here