Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: PROCHÁZKA, Josef

další: PROKSCH, Josef

PROCHÁZKA, Vlastimil

* 24. 9. 1936

† 17. 7. 1994

Český sportovec a organizátor. Učinil rovněž několik pokusů o menší literární činnost.

Narodil se v Dubně na Ukrajině. Otec Čech, matka Ruska. Po druhé světové válce rodina přesídlila do Československa. Po ukončení povinné školní docházky v Lovosicích se Vl. Procházka vyučil zedníkem. V r. 1955 nastoupil vojenskou službu. Při plnění služebních úkolů na státní hranici v r. 1955 utrpěl střelný úraz, který měl za následek úplnou slepotu. V r. 1957 vstoupil do SI a naučil se číst Braillovo písmo. V učňovské škole pro nevidomé se vyučil čalouníkem. Toto povolání však nevykonával.

Oženil se. V manželce nalezl spolehlivou partnerku. V r. 1962 se stal předsedou místní organizace nevidomých v Litoměřicích. V letech 1970–1974 se stal předsedou krajského výboru Svazu nevidomých a slabozrakých. Později zastával i funkce v nejvyšším orgánu tohoto svazu.

V r. 1977 nastupuje jako telefonní manipulant do místní polikliniky v Lovosicích.

Stává se pravidelným dopisovatelem slepeckých časopisů, místních novin a časopisů. Je členem redakční rady časopisu Zora, kde po 10 let vedl Literární přílohu. Založil Sportovní přílohu, kterou od r. 1880 redigoval.

Od mládí se věnoval sportu. Byl úspěšným účastníkem lehkoatletických závodů nevidomé mládeže. Od šedesátých let se věnoval horolezectví, později vysokohorské turistice. Zdolal Gerlachovský štít v Tatrách. Založil oddíl plavání zrakově postižených sportovců. V plavání získal několik mistrovských titulů v celostátním měřítku a reprezentoval i v zahraničí. V roce 1970 založil místní klub zrakově postižených kuželkářů. Pracoval i v orgánech Československé tělovýchovy. Stal se nositelem různých sportovních ocenění a vyznamenání a obdržel plaketu dr. Janského za dobrovolné dárcovství krve.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here