Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: SCHÖFFLER, Max

další: SCHÖNBERGER, I.

SCHOLLER, Heinrich

* 1. 8. 1929

Německý vysokoškolský učitel.

Narodil se v Mnichově. V 16 letech při chemickém pokusu ztratil zrak. Od r. 1948 navštěvoval Studijní ústav pro nevidomé v Marburku. Na vysoké škole v Mnichově vystudoval práva a politické vědy. Na studiích pokračoval v Paříži. V r. 1958 absolvoval dizertační prací Freiheit des Gewissens. V následujícím roce obdržel stipendium pro studium ve Speyeru a v Paříži.

V r. 1961 začal vyučovat na vysoké škole v Mnichově. V r. 1966 se habilitoval. V této době se podrobil operaci, po níž získal malý zbytek zraku. V letech 1960–1971 byl členem Bavorské vědecké společnosti. Od r. 1971 vyučuje na univerzitě v Mnichově. Od roku následujícího do r. 1975 přešel jako hostující profesor na univerzitu do Addis Abeby (Etiopie). Po svém návratu převzal vedení katedry práva. V letech 1977–1978 je hostujícím profesorem na Sorboně. Hostoval i na univerzitě v Tchajwanu.

Nežil mimo slepecké organizace. Byl předsedou Spolku německých nevidomých intelektuálů a v představenstvu Marburského studijního ústavu. Od r. 1977 pracuje ve výboru Spolku pro pomoc nevidomým v Izraeli. Je spoluzakladatelem Světové rady pro blaho slepců. Za svou rozsáhlou činnost obdržel vysoká německá i mezinárodní vyznamenání.

Vydal na 200 odborných článků a rozsáhlejších monotematických prací zásadního významu v oboru práva a slepectví. Např.: Louis Braille, seine Zeit und die Entwicklung der Blindenschrift (1969); Die Neukonzeption sozialrichterrechtes und die Situation blinder Menschen (1978); Mehrbedarfsorierntiere Sozialleistungen im Rahmen (1985); a hlavně Enzyklopädie des Blinden und Sehbehindertenwesens (1990) aj. Jak sám autor v úvodu této rozsáhlé encyklopedie poznamenává, je to právě sto roků, kdy vyšla historicky první Mellova Encyklopädisches Handsbuch des Blindenwesens, která byla pramenem tyflopedických informací po celé 20. století.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here