Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: SKOROCHODOVÁ, Olga Ivanovna

další: SLEČNA VON BÜHNAU

SKREBICKIJ, Alexandr Iljič

* 1827

Ruský oční lékař.

V r. 1849 dokončil na Petrohradské univerzitě studia práv. V r. 1853 se na téže univerzitě zapsal ke studiu medicíny. V r. 1859 byl jmenován doktorem. V německých klinikách studoval oční lékařství. Na výzvu ruské kněžny se ujal práce na školské reformě. Výsledkem bylo dílo Kresťjannskoje dělo v carstovanie Imp. Aleksandra II. (Bonn 1868). V r. 1870 byla kniha dovezena do Ruska. V Rusku byl pověřen péčí o osleplé vojáky. Tato práce ho plně zaujala. Byl úzkým spolupracovníkem K. K. Grota. Skrebickij trval na nutnosti úřadu, který by se speciálně staral o nevidomé, jejichž život byl často skutečně tragický. Výsledkem toho se stalo zřízení v roce 1871 Poručenské rady (založena A. Skrebickým a K. Grotem).

Napsal několik prací o ruských slepcích. Nejvýznamnější jsou: Zur Blindenfürsorge in Rusland a Philanthropie und Bureaukratie (1899).

Zasloužil se o založení slepecké tiskárny v Petrohradě. V r. 1882 adaptoval francouzskou Braillovu bodovou abecedu pro nevidomé na ruskou azbuku. Skrebickij dvakrát nabídl Mariínské poručenské radě zřídit při škole pro nevidomé tiskárnu, v níž by se tiskly knihy v Braillově písmu, a jako sazeči, tiskaři nebo knihaři by pracovali starší žáci školy.

Zabýval se problematikou péče o nevidomé děti i dospělé, se kterými se ve své ordinaci často setkával a povšiml si jejich následných problémů. Z přímého osobního styku poznal, že většina z nich touží po vzdělání. V r. 1886 vydává publikaci Sozdatěl metodov obučenia slepich. Na IV. mezinárodním kongresu učitelů nevidomých přednášel o životě nevidomých v Rusku.

Z jeho publikační činnosti je snad nejvýznamnější Výchova a vzdělávání nevidomých a péče o ně na západě (1898).

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here