Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: SOUČEK, Jan

další: SOVÁK, Miloš

SOUKENÍKOVÁ, Marie

* 28. 11. 1912

Učitelka v ústavu pro nevidomé, později v pro nevidomé a slabozraké v Brně.

Narodila se v Náměšti nad Oslavou. navštěvovala ve svém rodišti, později ve Velké Bíteši. Rodinnou školu a učitelský ústav vystudovala v Brně (abs. r. 1934). Později to byly čtyři roky pedagogických studií na soukromé škole.

Do brněnského ústavu pro nevidomé nastoupila jako učitelka r. 1937. Vyučovala domácím naukám a ženským ručním pracím. Svou činnost obohatila vytvořením několika speciálních učebních pomůcek, které nevidomým žákyním umožnily např. vyšívat, zhotovovat ozdobné předměty z papíru a lýka. Zavedla šití v ruce i na stroji a síťování. Nevidomým žákům z vlastní iniciativy předčítala krásnou literaturu.

Později rozšířila svou vysokoškolskou aprobaci o přírodopis, kterému vyučovala až do odchodu do důchodu. Podle potřeby vyučovala i tělesné výchově. Intenzívně se věnovala přípravě žáků k celostátním sportovním hrám. Své choreografické schopnosti uplatnila při nácviku dětských divadelních představení.

Pro výuku přírodopisu zhotovila geologickou mapu Československa. Jako autorka nebo spoluautorka se podílela na tvorbě několika speciálních učebnic, pro které připravila i reliéfní obrazovou část.

Z její publikační činnosti uvádím: čemu se v ústavě slepců učí dívky (Péče o slepé 1947); Poznámky k vyučování předmětům biologie a pracovní výchovy (sborník Péče o děti s vadami zraku 1957); Přírodopis (sborník Statě z tyflopedie 1962); Vyučování přírodopisu ve škole pro nevidomé (sborník 135 let školy pro nevidomé v Brně 1970).

Pedagogickou činnost skončila v r. 1970. Pro své zkušenosti byla vedením školy i potom zvána k suplování, především jako vychovatelka. Jako důchodkyně ještě několik let pracovala v Klubu učitelů. Až do vysokého stáří navštěvovala koncerty bývalých žáků školy, kde působila.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here