Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: MONDOLFO, Sebastiano

další: MOON, William

MONTAL, Claude

* 1800

† 1865

Francouzský ladič klavírů.

Mnohé zprávy se o něm zmiňují jako o jednom z nejpozoruhodnějších slepců 19. století. Svou mimořádnou pílí a nezdolnou energií dosáhl vysokého vzdělání. Je zakladatelem tradice nevidomých ladičů klavírů.

Narodil se v Palisse jako syn sedláře. Pocházel z velmi chudého prostředí. Oslepl v šesti letech po tyfu. Navštěvoval místní školu a pomáhal otci v dílně. Projevoval hudební nadání. K překvapení všech si sám zhotovil housle.

Do Národního ústavu pro mladé slepce byl přijat až ve svých 17 letech. Již po třech letech zvládl vše, co mu mohlo prostředí ústavu poskytnout. Stal se zde výpomocným učitelem matematiky, francouzštiny a hry na hudební nástroje.

Po opuštění ústavu se zabýval vzděláváním chudých dětí. Lákalo ho však ladění a opravy klavírů. S podporou profesora Laurence z Pařížské konzervatoře se stává ladičem klavírů. Když se mu podařilo naladit dva naprosto rozdílné nástroje, stává se známým ladičem. O Montalův věhlas se zasloužil sám Laurenc.

Montal se pokouší i o vylepšení klavírů. Výsledky se projevily na několika výstavách. V r. 1851 obdržel titul člen čestné legie a na Světové výstavě v Londýně zlatou medaili.

Nejvýznamnějším Montalovým činem, který měl vliv na to, že se nevidomí začali věnovat ladění klavírů, byly jeho kurzy a spis o ladění klavírů, který vyšel v r. 1834 pod názvem: Jak si naladím své piano sám. Přinesl veliký pokrok v tomto umění. Až do této doby si ladiči své zkušenosti ponechávali sami pro sebe, jak tomu konečně bylo také v jiných oborech z obav před konkurencí.

Později založil vlastní továrnu na klavíry. Do podnikání vložil všechny úspory. Svým dvěma dcerám však zanechal jen nepatrné jmění.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here