Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: PRAŽENICA, Ján

další: PRESCOTT, William Hickling

PRESCOT, Harry Shoobridge

* 1850?

Zakladatel péče o vzdělávání nevidomých na Novém Zélandě. Zasloužil se o zlepšení života nevidomých této, pro nás odlehlé oblasti.

Začal se živit jako cihlář. Když pozbyl jedno oko, odstěhoval se do Ameriky, jelikož věřil, že se tam lépe uplatní. Pracoval jako námořník, později jako policista. Znechucen se vrací na Nový Zéland, kde brzy oslepl úplně.

Dostal se do chudobince, kde se naučil číst hmatem. Přestoupil do ústavu v Melbourne s úmyslem stát se varhaníkem. Neměl však ani nadání ani jiné nezbytné předpoklady. Nenašel žádné zaměstnání a selhalo i košikářství.

Náhoda mu pomohla k přiměřené činnosti. Jedno malé dítě ho požádalo, aby mu předčítal náboženské texty. Způsob přednesu přilákal posluchače. To ho přivedlo na myšlenku o nedělích předčítat z Bible. S tímto úmyslem odešel do Sydney, kde působil devět let.

Po celé jižní Austrálii vyhledával nevidomé a učil je číst, a to Braillovým i Moonovým písmem. Byly to reliéfně tištěné knihy, které obdržel z Anglie. Nevidomým zajišťoval i práci. K této jeho činnosti mu železnice bezplatně poskytla jízdné. Navíc pro tuto činnost obdržel od státních orgánů peněžní podporu.

Když se oženil, manželka mu pomáhala a aktivně ho podporovala. Její zásluhou vznikl spolek, který později založil azyl. Prescot založil jiný spolek, který si vzal za úkol vyučovat nevidomé v jejich domácnostech.

Z výsledků jeho činnosti čerpají nevidomí této oblasti dosud.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here