Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: PTÁČEK, Václav

další: PUCHMÜLLER, Ernst

PTÁČNÍK, Pavel

* 17. 9. 1961

Vynikající český nevidomý právník v oboru práva sociálního zabezpečení a pracovního práva, vedoucí sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.

Narodil se v Čáslavi s těžkým zrakovým postižením. Před zahájením povinné školní docházky oslepl úplně. Dětství prožil ještě s dalšími třemi sourozenci u rodičů v Lomečku u Kutné Hory. Základní školní docházku absolvoval v ZDŠI pro nevidomé žáky v Praze na Hradčanech s výborným prospěchem. Zájem projevoval spíše o humanitní předměty. Po ukončení povinné školní docházky pokračuje ve studiu na Gymnáziu pro zrakově postiženou mládež v Praze. Po vykonání maturitní zkoušky (1981) pokračoval ve studiu na PrF UK v Praze. Od 3. ročníku přestoupil ze sociálních důvodů z denní formy studia na dálkovou a začal pracovat ve Slepecké tiskárně a knihovně K. E. Macana jako knihovník. Vysokoškolská studia úspěšně absolvoval v r. 1987. Název diplomové práce: Pracovní činnost občanů po nároku na starobní důchod.

Po ukončení studií nastoupil do funkce samostatného odborného referenta odboru pro styk s veřejností na České správě sociálního zabezpečení, kde vyřizoval přímá osobní podání od občanů. V r. 1990 absolvoval státní rigorózní zkoušku a získal titul JUDr.

Na základě konkurzního výběrového řízení začal v r. 1992 pracovat ve Vládním výboru pro zdravotně postižené občany (VVZPO, poradní orgán vlády ČR pro problematiku podpory zdravotně postižených občanů). V letech 1992 až 1993 pracoval jako vládní zmocněnec na odboru zdravotně sociální péče Ministerstva zdravotnictví ČR. Od roku 1993 pracuje na sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany jako právník. V r. 2004 byl jmenován vedoucím sekretariátu. V tomtéž roce tragicky zahynula jeho první manželka, která mu byla obětavou osobní asistentkou. Vychovali spolu dva syny.

Hlavní náplní Ptáčníkovy práce ve funkci vedoucího sekretariátu VVZPO je příprava a sledování plnění Národního plánu vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením, účastní se připomínkových řízení k veškerým návrhům legislativních norem z hlediska možného dopadu na osoby se zdravotním postižením.

Působí v řadě odborných komisí zabývajících se problematikou zdravotně postižených občanů. Svou prací usiluje o vytvoření rovnoprávných příležitostí pro zdravotně postižené občany ve všech oblastech života společnosti.

V r. 1999 obdržel Cenu Olgy Havlové, kterou uděluje Výbor Dobré vůle za aktivní činnost ve prospěch zdravotně postižených občanů. P. Ptáčník cenu obdržel za podporu nestátních neziskových organizací, které poskytují sociální služby.

Již v době svých studií se účastnil dobrovolné práce ve prospěch ZP občanů. Podílel se aktivně na prvních kurzech prostorové orientace a samostatného pohybu pro později osleplé osoby jako konzultant. Právním poradenstvím pro ZP se zabývá již od r. 1991. Externě pracoval jako právník ČUNS a poté dodnes ve SONS. Má na starosti vzdělávání sociálně právních poradců v SONS, vytváří metodiku jejich práce, vede právní poradnu SONS.

Publikační činnost P. Ptáčníka se zaměřuje zejména na právní příručky a osvětové články zaměřené na posílení právního povědomí ZP lidí. Jednou ze stěžejních příruček je Přehled základních sociálně právních informací pro nevidomé a slabozraké občany, která je pravidelně aktualizována a vydávána jako základní publikace SONS.

H.B.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here