Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

předchozí: TEMPLETON, Alec Andrew

další: TERRY, Sonny

TENBERKENOVÁ, Sabriye

* 1970

Německá zakladatelka celosvětové společnosti Braille bez hranic.

Narodila se v městečku nedaleko Bonnu. V jejích dvou letech byla u ní zjištěna progresivní oční choroba. Ve 13 letech oslepla úplně. Po nabytí středoškolského vzdělání vystudovala tibetský jazyk, seznámila se s tibetskou kulturou a historií s úmyslem otevřít školu pro nevidomé děti v městě Lhasa.

Její první pokusy o otevření školy pro nevidomé žáky se setkávaly s nedůvěrou a neochotou ji financovat. Tibeťané totiž slepotu považují jako trest za hříchy spáchané v minulém životě a osudu se oddávají pasivně. Nakonec školu mohla otevřít. Pro vzdělávání svých žáků vytvořila adaptaci Braillova písma na tibetský jazyk. Nejdříve pouze pro své studium. Později je přijal i tibetský učenec Lodän Šerab Dasgjab a doporučil používat jako oficiální. Své žáky vyučuje tibetštinu, angličtinu a čínštinu. Poskytuje jim i praktická cvičení při každodenních činnostech, oblékání, umývání apod. Žáci se zde učí i hrát na hudební nástroje. Učí je rovněž práci na počítači. Pěstuje v nich pocit sebedůvěry a vlastní lidské důstojnosti.

Když Tenberkenová přišla se svým partnerem do Tibetu, zjistila, že se nikdo o nevidomé děti nestará. Některé z nich byly dokonce celé roky přivázané k posteli, aby se nemohly zranit. Mnohé z nich rodiče dokonce ani neučili chodit. Bylo tedy třeba pomáhat i dospělým. Založila faru, kde dospělí nevidomí lidé pracují jako zahradníci a chovají hospodářská zvířata.

Spolu se svým partnerem založila společnost Braille bez hranic, která podporuje nevidomé děti i dospělé na celém světě. V současné době se její činnost rozvíjí ve čtyřech oblastech: a) rozšiřování a zkvalitňování školy, b) tvorba a tisk učebnic i jiných knih v tibetštině, c) vytvoření knihovny a archivu jiných textů, d) začlenění zrakově těžce postižených dětí i dospělých do pedagogického prostředí a péče sociálních pracovníků i vyučení se vhodné profesi, především zpracovávání mléka.

Za svou činnost získala několik ocenění, mezi nimi Cenu Mezinárodního ženského klubu. Na světovém ekonomickém fóru v New Yorku byla zařazena do prestižního seznamu roku 2004.

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here