Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

předchozí: BLYTH, David

další: BOCSKAI, Imre

BOCELLI, Andrea

* 22. 9. 1958

Původně italský právník, později koncertní pěvec.

Život jednoho z nejslavnějších pěvců světa začal v Toskánsku, na venkově. V místě, které často zachycují malíři, kde se odehrává řada nádherných oper. A. Bocelli pochází z vesnice Lajatico nedaleko Pisy. Svým silným hlasem zaujal již v sedmi letech. Od dětství věděl, že jeho dosavadní těžká slabozrakost skončí jednou úplnou slepotou, jelikož rodina trpěla dědičnou zrakovou chorobou. Přišlo to nečekaně ve dvanácti letech úrazem při sportu, po němž zrak ztratil úplně. říká, že slepota je těžkou životní překážkou, pro jiné se jeví jako neštěstí.

Od 6 let se věnoval hře na klavír, později přibral i flétnu a saxofon. Ve škole se dobře učil, i po oslepnutí patřil mezi nejlepší žáky, zřejmý studijní typ a silná osobnost. Po absolvování gymnázia se zapsal ke studiu práv. Jeho vrozená ctižádostivost ho přiměla úspěšně vystudovat univerzitu – práva. Absolvoval jako nejlepší z ročníku!

Jeden rok se věnoval právnickému povolání jako obhájce. Zavedl si soukromou právnickou praxi a oženil se. Žil spokojeně, zájmově se věnoval sportu. Rád jezdí na koni. V současné době jich vlastní celkem pět. Volný čas dříve trávil většinou v barech, kde zpíval a přivydělával si na studie u Franca Corelliho a Luciana Pavarottiho. Studuje pomocí magnetofonu a ve spolupráci s korepetitorem. Jeho manželství trvalo 9 let a skončilo pro stálé neshody při výchově jejích dvou synů.

Během studií si Andrea přivydělával hrou na klavír a zpěvem po kavárnách. Zvrat v jeho životě nastal, když populární zpěvák Zucchero v roku 1992 hledal pro připravovaný duet náhradu za Luciana Pavarottiho.

Ke zkoušce tehdy pozval i slepého Bocelliho. Jeho hlas velmi překvapil i samotného Pavarottiho, který byl na konkursu přítomen. Slavný Maestro nevidomému právníkovi pod dojmem jeho výkonů dokonce zprostředkoval angažmá v italské Pise.

Pak už se úspěchy někdejšího právníka jen hrnuly – za všechny vzpomeňme například na první místo během festivalu v San Remu, na trhu už byly prodány bezmála dva miliony CD s jeho nahrávkami.

Jestliže od dětství rád zpíval, nenechává si ujít žádnou příležitost ani nyní, aby svým zpěvem obohatil každou společnost. Bocelliho hlas se Pavarottimu líbí a slibuje velkou kariéru. Vytrvale a každodenně několik hodin cvičí.

Bocelli pořádá četné koncerty, nevyhýbá se ani populární hudbě. Nejlépe se ovšem cítí v klasickém repertoáru slavných tenoristů.

Právnické praxe zanechal úplně. říká, že na paragrafy už dávno zapomněl. Velmi dobře se orientuje, uvědoměle si zachovává zrakové představy, které soustavně posiluje. Svou slepotu nebere tragicky a trochu mu vadí, že ji tak vnímají jiní lidé.

Jeho koncerty se stále častěji stávají významnými kulturními událostmi. Flétnu vozí s sebou, aby se před koncertem uklidnil, nejraději chce být sám.

Vydal velké množství nahrávek. V jeho zpěvníku najdeme operní árie, milostné písně, neapolské melodie i romantický repertoár, v němž se mísí klasika s populární hudbou. S úspěchy se zúčastňuje pěveckých soutěží. Jen sporadicky se uplatňuje jako autor.

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here