Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

předchozí: BROEK, Jacobus ten

další: BUBERLE, Vladimír

BUBENÍČKOVÁ, Hana

* 1. 1. 1961

Přední česká odbornice pro specifickou oblast nevidomých uživatelů PC, ředitelka společnosti TyfloCentrum Brno, o. p. s.

Narodila se v Brně s těžkým tělesným postižením především nosného ústrojí, což znamenalo v dětství až do dospělosti dlouhodobé léčení. Tyto skutečnosti ovlivnily její rozhodnutí dosáhnout co nejvyššího vzdělání a později ovlivnily i výběr studijního oboru.

Dětství prožila sesvou o rok mladší sestrou u rodičů ve Viničných Šumicích, kde začala navštěvovat , kterou dokončila v Pozořicích s výborným prospěchem. Více ji bavily předměty typu přírodopis, zeměpis, matematika, fyzika, chemie, dějepis a literatura než např. jazyky. Gymnázium navštěvovala v Brně. Maturitní zkoušku vykonala v r. 1980. Na katedře matematiky PřF MU (dříve UJEP) vystudovala obor teorie matematických systémů a informatika (1980–1985). Název diplomové práce: Aplikace lineárního programování. O rok později vykonala rigorózní zkoušky a získala titul RNDr.

Svou aprobaci si rozšířila absolvováním několika specifických kurzů: problematika Evropské unie, Zvláštnosti komunikace a jednání se svízelnými typy osob, Public Relations – jak získat důvěru veřejnosti, absolvování programu celoživotního vzdělávání na téma Kvalifikační kurz sociální práce pro profese pomáhající zrakově postiženým občanům a rekvalifikačního kurzu řízení neziskových organizací.

První zaměstnání nastoupila v Královopolské strojírně jako analytička-programátorka v r. 1985. Působila zde do r. 1994.

V r. 1991 se seznámila s Eurekou A4. V letech 1991–1993 vedla několik kurzů obsluhy a základy programování, které přístroj umožňoval.

V r. 1993 obdržela nabídku na obsazení místa pracovníka v Tyflokabinetu SNS, kterou nepřijala. Měla v té době zájem pouze o úzké zaměření na výpočetní techniku pro nevidomé a slabozraké zájemce. To jí o půl roku později umožnila tehdejší ČUNS. V rámci ČUNS se jednalo o první výukové středisko obsluhy PC pro nevidomé. V r. 1995 se v ČR stal osobní počítač vybavený speciálními programy pro nevidomé nebo slabozraké občany kompenzační pomůckou. H. Bubeníčková byla od počátku propagátorkou systematické výuky práce s PC pro nevidomé a slabozraké, všestranné i odborné přípravy instruktorů výpočetní techniky pro nevidomé. Je spoluautorkou učebních osnov a odborným garantem kurzu Základní obsluha PC pro zrakově postižené a také specializovaného kurzu Instruktor výpočetní techniky pro zrakově postižené. Oba kurzy má akreditovány od r. 1998 SONS. V letech 1994–1997 vyučovala předmět informatika na základní i na střední škole pro nevidomé v Brně.

H. Bubeníčková se zabývá poradenstvím v oblasti PC pomůcek pro zrakově postižené občany v Jihomoravském kraji a kraji Vysočina, dále problematikou zpřístupnění a zpracování informací prostřednictvím výpočetní techniky pro zrakově postižené včetně zpřístupnění internetu.

V letech 2000–2003 se formuje nová kvalita služeb pro nevidomé občany – krajská střediska sociálních služeb s názvem TyfloCentrum, která provozují tzv. denní centra sociálních služeb. Pro H. Bubeníčkovou založení této společnosti v Brně bylo výzvou a šancí zabývat se i jinými oblastmi služeb pro nevidomé a šancí prosadit se i v profesi manažerské.

Publikační činnost H. Bubeníčkové směřuje k odbornosti práce s počítači nevidomými uživateli i k jejich gnoseologickým zvláštnostem v oboru. Je to několik příspěvků v odborných časopisech a otištěných referátů pronesených na specifických konferencích.

Připravuje samostatnou odbornou knihu Kompenzační pomůcky pro nevidomé a slabozraké, která bude vystihovat nejen jejich obecnou podstatu v návaznosti na platnou legislativu, ale i aktuální přehled.

Záměr H. Bubeníčkové postavit novou budovu zkvalitní současné služby a rozšíří je o další možnosti

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here