Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

předchozí: BUCZKOWSKI, Józef

další: BUDZÁKOVÁ (Hřibová), Eva

BUDÍN, Jan

* 20. 5. 1950

Profesor na konzervatoři Jana Deyla v Praze, klarinetista s bohatou domácí i zahraniční koncertní činností.

Narodil se v Praze. Rodiče se později přestěhovali do Hodonína, kde začal chodit do školy. Těžká zraková vada však byla příliš velkou překážkou, a tak byl v r. 1957 přijat do pro nevidomé a slabozraké žáky v Brně. Zde se rovněž začal učit hře na klavír, v 9. ročníku i na klarinet, a to v LŠU Jaroslava Kvapila. Prospíval s takovým úspěchem, že u přijímacích zkoušek na SHŠI pro mládež s vadami zraku v Praze (1964) mu examinátoři klarinet doporučili jako hlavní obor. Jako druhý obor si vybral hru na kytaru.

Stal se žákem prof. Jiřího Kratochvíla (klarinet), Halouzky (kytara) a později Viléma Prokopa Mlejnka. Patřil mezi vynikající studenty, a proto školu brzy reprezentoval ve hře na klarinet doma i v zahraničí. Absolvoval v r. 1971. Ve stejném roce vykonal s úspěchem přijímací zkoušku na AMU v Praze. Hru na klarinet zde studoval u prof. Vladimíra říhy a Milana Etlika. Jeho společenská adaptabilita, píle a vytrvalost umožnily zakončit studium s výborným prospěchem v r. 1975.

ředitelství SHŠI pro mládež s vadami zraku v témže roce vypsalo konkurz na místo učitele, ke kterému se přihlásil a byl přijat pro vyučování hře na klarinet, Braillově bodové hudební notaci a hudební teorii, kterou později postgraduálně studoval na AMU. Tento rok byl pro J. Budína zvláště významný také proto, že získal první cenu na Mezinárodní interpretační soutěži zrakově postižených interpretů konanou v Praze a začal redigovat hudební přílohu časopisu Zora.

Jako prakticky nevidomý dosahuje v hudebně pedagogické i koncertní činnosti výborných výsledků. Připravil několik zručných klarinetistů. Hudební přílohu vede s přehledem. Svým obsahem je hudební příloha užitečnou pomůckou pro nevidomé učitele hudby, která se ke škodě věci v r. 1997 z původního měsíčníku změnila na dvouměsíčník a posléze na čtvrtletník.

Mimořádně úspěšná je jeho koncertní činnost. Je zakladatelem Stadlerova kvarteta a spolupracuje i s jinými komorními soubory špičkové úrovně, např. s kvartetem Kociánovým, Stamicovým, Panochovým. Jako sólista vystupuje s různými orchestry, např. FOK a Sukovým komorním orchestrem. Vystupuje také sólově s korepetitorem prof. AMU Františkem Malým. S Panochovým kvartetem natočil 2 CD. Koncertuje rovněž v zahraničí. Zasedá v mezinárodní porotě při hudebních soutěžích nevidomých a slabozrakých interpretů v Mariánských Lázních a v Praze. Je členem i poroty soutěží Pražského jara.

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here