Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

předchozí: DLUGOSZEWSKI, Bronislaw Mroz

další: DOBRZIÑSKI, Gavril Valerianovič

DOBOS, Kalmán Machar

* 1931

Maďarský skladatel a klavírní virtuos.

Narodil se v Szolnoku. O zrak přišel jako gymnazista při chemickém pokusu. Teprve ztráta zraku ho přivedla k hudbě, i když již v dětství o ni projevoval zájem. Dosáhl v ní takových úspěchů, že ihned po maturitě byl přijat na Budapešťskou hudební akademii, kde studoval hru na klavír a skladbu. Po jejím dokončení v r. 1957 nastoupil místo hudebního lektora maďarského rozhlasu.

Dobos je zastáncem seriálního punktualistického hudebního slohu, v němž usiluje o osobitý projev na základě skladatelského vzoru A. Weberna a P. Bouleze. Tento sloh je pro nevidomého skladatele mimořádně náročný zvláště pro nutnost získat odborného spolupracovníka pro zápis díla do not.

Tiskem vyšla jeho kantáta Drobné jiskry, violoncellová sonáta, komorní skladby pro housle, Duo In Cathedral (oceněno v Mariánských Lázních v r. 1997) a tři madrigaly Podzimní rondo. Z dalších skladeb je to např. symfonie Missa brevis a kantáta Vzpomínka. Psal i hudbu filmovou a skladby pro dechový orchestr.

Dobos se dočkal mnoha úspěchů na mezinárodním fóru. Rozhlasové stanice několika zemí uvádějí jeho skladby. Ve Vídni byl uspořádán i samostatný koncert z jeho skladeb. Při některých koncertech účinkoval i sám autor jako klavírista, např. při provedení klavírní skladby Meditace aj. Zasedá v porotě při Mezinárodních soutěžích nevidomých a slabozrakých hudebníků v Mariánských Lázních.

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here