Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

předchozí: KAČABA, Josef

další: KALINA Z JAETHENSTEINU, Matyáš

KÄFERLE, Johann

* 1768

† 1832(4)

Německý vynálezce.

Narodil se ve Wainbilngenu (Německo) jako syn mlynáře. O zrak na jednom oku přišel již v kojeneckém věku, snad na následky žloutenky. Ve čtyřech letech zraněním při dětských hrách přišel o zrak i na druhém oku. Místní učitel se ujal jeho vzdělávání. Jako žák vynikal ve třech rozhodujících oblastech pro příští život, a to v orientaci, manuálních činnostech a v hudbě. Rodiče mu zakoupili housle, na které se naučil sám hrát. Samoukem byl i ve hře na citeru.

V deseti letech se ukázal jeho mimořádný talent pro mechaniku. Přes zákaz otce se zabýval soustružením kuželek. Ve svých jedenácti letech vyrobil lis na ovocný mošt. Potom, když otec koupil mlýn, zkonstruoval několik strojů na vodní pohon. Byl to např. buchar pro kováře, hoblovací stroj aj. Ve čtrnácti letech začal vyrábět vozy, loďky, mlýnská kola, pasti na škodnou zvěř aj. Vymyslel zařízení na zavlažování zahrady vodou z řeky. V sedmnácti letech vyrobil stroj na odsávání plev z obilí.

Mezitím prodělal neúspěšnou oční operaci. Tradovalo se, že důsledky ho upoutaly na tři roky na lůžko, když ho přepadl ostrý a vytrvalý oční zánět.

Naučil se hrát na klavír i na varhany. Opravoval stojací pokojové hodiny. Pokusil se dokonce zkonstruovat jakýsi strunný hudební nástroj. Toto období končí rodinným neštěstím, když vyhořel jejich mlýn. Po smrti otce zde nechtěl zůstat a odstěhoval se. Založil továrnu na hudební nástroje. Zkonstruoval tzv. kovovou harmoniku. A to se již mohl oženit s dívkou z bohaté rodiny. Sám si zhotovil plánek na rodinný domek. Od této doby žil spokojeně jako vážený občan.

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here