Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

předchozí: KRIEGELSTEIN, Karel

další: KROHN, Christian

KRIVELJEV, Vladimir Pavlovič

* 1923

Ruský hudební skladatel a textař.

Začal své nadání aktivně rozvíjet v kroužku hudebních nadšenců, který se soustředil kolem oblastních novin. První významnější úspěch mu přinesla jeho píseň na mládežnická témata. Jeho písně s ideově-politickým obsahem byly publikovány na komsomolských letácích.

Byl účastníkem druhé světové války. V bojích utrpěl těžké zranění, které ho téměř připravilo o zrak. O návratu k původnímu učitelskému povolání nemohlo být ani řeči. K novému získání společenského uplatnění mu pomohla slepecká organizace. Stal se vedoucím Saratovského klubu nevidomých. Začal se připravovat ke studiu na saratovském hudebním učilišti. Byl přijat do klavírní třídy. Zvláště se mu věnoval učitel I. J. Panickij. Studia ukončil v r. 1953. S dosaženým vzděláním se nespokojil a pokračoval ve studiu hudby v Moskvě u známých skladatelů. Navštěvoval také hudební semináře. Začíná pracovat na nových skladbách. V r. 1964 byl přijat do Hudebního fondu SSSR. V r. 1974 se stává řádným členem svazu skladatelů.

Vydal sborník pionýrských písní. Písně skládal na vlastní texty. Často se hrály v rozhlase i na koncertech. Byly povinné ve školních zpěvnících. Přirozeně měly tendenční obsah. Písňových sborníků vydal na desítku. Jejich melodika je ruská.

Sovětskými orgány byl často oceňován a vyznamenáván. Nejlepší písničkář s tematikou tehdejšího mládežnického života SSSR.

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here