Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

předchozí: PUCHMÜLLER, Ernst

další: PURSE, Benjamin Osmond

PULITZER, Joseph

* 10. 4. 1847

† 29. 10. 1911

Americký novinář.

Převážně pojednáváme o odbornících, kteří dobře vidí, o dětech nevidomých od narození nebo později osleplých a nevidomých či silně slabozrakých osobnostech, které byly nevidomé od narození nebo přišly o zrak později. J. Pulitzer přišel o zrak ve svých 40 letech, uděláme další výjimku, abychom zachovali v paměti tyflopedické historie i jeho jméno především kvůli tomu, že založil nadaci pro nejúspěšnější literáty.1

Narodil se v Uhrách. V r. 1864 odcestoval do Londýna rozhodnut vstoupit do britské armády. Pro svůj zdravotní stav a slabý zrak nebyl přijat. Odejel proto do Hamburku, kde byl rekrutován do americké armády bojující v občanské válce. Po krátké vojenské službě se usadil v St. Louis a během tří let se stal zpravodajem místního německého časopisu Západní pošta, za čas se stal jeho majitelem. Později koupil i jiné časopisy. V angličtině se zdokonalil do té míry, že zvládl jazyk perfektně a stal se odborníkem v zákonných a politických záležitostech. Postupně se stává reprezentantem veřejného mínění.

Čtyřicátník J. Pulitzer oslňoval svými úspěchy, avšak jeho zdraví se zhoršilo a úplně oslepl. Žil střídavě na své luxusní jachtě na francouzské Riviéře a na svém venkovském sídle ve Spojených státech amerických. Nicméně pomocí svých několika tajemníků a sekretářů nezastavil řízení svého časopisu. Byl v práci neúnavný a tajemníci se proto museli v předčítání politických a kulturních zpráv střídat po dvou hodinách mnohdy až do pozdní noci.

Své značné bohatství odkázal Columbijské univerzitě a známá je i Pulitzerova cena za literaturu, která je určena každým rokem pro nejlepší literární práce.

*1) Pulitzerova cena, kterou od r. 1917 uděluje Columbijská univerzita nejlepším americkým dílům novinářským, literárním, hudebním a historickým, se uděluje pracím, které vyšly v uplynulém kalendářním roce. Cenu mohou získat pouze občané USA

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here