Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

předchozí: HEALEY, Jeff

další: HEDQUIST, Charles

HEBOLD, Ernst Edmund

* 4. 3. 1819

† 11. 10. 1871

Německý tyfloped. Učitel v Ústavu pro nevidomé děti v Barby (Halle nad Sálou), vynálezce šablon pro psaní tužkou. Byl zastáncem myšlenky, že schopné nevidomé děti mají navštěvovat školu ve svém bydlišti. Zkonstruoval proto pro ně pomůcky pro psaní běžným písmem.

Narodil se v Sorau (Německo). Nejdříve vyučoval v rodném městě, později na vyšší chlapecké škole ve Friedrichstadtu. Nakonec přišel do Královského ústavu pro nevidomé děti v Berlíně. Z neznámých důvodů v r. 1850 odchází vyučovat na tamní gymnázium, ale v r. 1859 se vrací znovu do ústavu v Barby.

Heboldovým hlavním odkazem byla malá kovová dvojlistová šablona pro usnadnění psaní běžným hůlkovým písmem, všeobecně nazývaná jeho jménem. V některých ústavech se používala až do padesátých let 20. století. Prošla několika inovacemi. Zkonstruoval údajně též pomůcku pro geometrii, ale nepodařilo se zjistit podrobnosti. Dosud známá a pro nácvik podpisu stále používaná je šablona volných řádků, do kterých je možno psát psacím písmem.

Kromě četných článků do místního i odborného tisku vydal dva hlavní spisy: Písařská škola pro slepce (1859); Slepé dítě v domě otcovském a na obecné škole.

Oba druhy (s okénky i celými řádky) Heboldových šablon mají ve svých sbírkových fondech slepecká muzea v Brně, Moskvě, Berlíně, Praze (koutek tradicí). Později se řádkové šablony vyráběly z lepenky.

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here