Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

předchozí: KORUNKA, Ladislav

další: KOVALENKO, Boris Ignatěvič

KOSZ, Mieczyslaw

* 1944

† 31. 5. 1973

Polský jazzový klavírista. I když byl jeho život krátký, znamenal v polské jazzové hudbě mnoho.

Narodil se ve vesničce Antonowec. Otec mu zemřel velmi záhy, a tak se o jeho výchovu starala chudá matka. To nepříznivě ovlivnilo jeho beztak chatrné zdraví. Nezdařená operace katarakty ho připravila o zrak. Již v pro nevidomé v Laskách budil pozornost svým hudebním nadáním. Byl přijat do hudební školy pro nevidomé v Krakově, která kombinovala základní školní vzdělání s odbornou hudební výukou. Stal se zde nejnadanějším žákem a udivoval své učitele mimořádnými improvizačními dovednostmi. Později byl přijat na běžnou střední hudební školu, kterou absolvoval s výborným prospěchem.

Na své hmotné zabezpečení si vydělával hrou v kavárně. Následovalo jeho zaměstnání v lázních Zakopané, kde se seznámil s jazzem, který ho úplně očaroval. Přestěhoval se do Varšavy a začal nahrávat pro polský rozhlas. Velký úspěch sklidil svým vystoupením na polském jazzovém festivalu. Založil jazzové trio, s nímž podnikl úspěšné turné po Polsku. Prvním jeho zahraničním vystoupením byla účast na amatérském jazzovém festivalu ve Vídni, kde získal první cenu. Pak následovalo vystoupení jeho tria na dalších evropských festivalech, kde získal řadu prémií.

Kosz ve svých vystoupeních s oblibou parafrázoval nejen známé módní melodie, ale také skladby Chopinovy, Lisztovy, Schumannovy, Brahmsovy a Borodinovy. Často hrál také vlastní skladby. Jeho klavírní hra byla často srovnávána s malbou, protože hlavní důraz kladl na zvukovou barvu. Jeho umění vyvrcholilo koncem šedesátých let. Polská televize vysílala pořady, které byly věnovány jen jeho vystoupením.

Přes všechny své úspěchy propadal stále více depresím a pocitu osamocenosti. Zřejmě ho nejvíce trápil jeho tulácký život bez vlastního domova. Za neznámých okolností vypadl z okna. Skončil se život mimořádně úspěšného muzikanta, osamělého muže, který neměl čas najít si partnerku.

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here