Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

předchozí: KOVÁŘOVÁ, Anna

další: KOVAZA, hrabě z

KOWALIK, Edwin

* 11. 9. 1928

† 1997

Polský klavírista, publicista, básník a hudební skladatel.

Narodil se v Chrobačově u Katovic. Pádem ze schodů se zranil a ztratil zrak. Od dětství byl nevidomý. Základní hudební vzdělání nabyl v Laskách, později na konzervatoři a Vysoké škole múzických umění v Lodži (1945). Vyznačoval se mimořádnou pílí a cílevědomostí využít svůj talent do krajnosti. Po jednom roce absolvoval koncertem L. van Beethovena.

První velký úspěch přišel v r. 1953 v Bukurešti. V r. 1955 se stal laureátem Chopinovy ceny ve Varšavě. Dosáhl významných úspěchů v soutěžích ve Varšavě, Budapešti a v Rio de Janeiru (1957). Vystupoval v mnoha evropských zemích, v Americe a Asii. V jeho repertoáru najdeme skladby všech stylových období, převážně však Chopina.

Mimo to zastával funkci redaktora hudebního časopisu pro nevidomé Magazyn muzyczny. Své reportáže, vzpomínky a články publikoval i v jiných časopisech. Svého času byl i členem Polského svazu novinářů. Mnoho času i energie věnoval práci pro unifikaci Braillovy hudební notace. Unikátním činem je jeho transkripce celého Chopinova díla do Braillova písma, jejímž byl iniciátorem a spoluautorem.

Vyučoval na Lodžské škole pro nevidomé. Později působil ve škole pro nevidomé v Laskách. Ve volném čase se věnoval komponování skladeb pro klavír. Za skladbu Maly triptyk na fortepiano získal v r. 1978 třetí cenu v Mezinárodní soutěži nevidomých skladatelů v Praze.

Těžká havárie auta na cestě z Brazílie ho málem vyřadila z koncertního života. Na čtyři roky ztratil paměť. Začalo intenzívní léčení a nová dřina. Vše se postupně pozvolna navracelo. Nové koncerty ho povzbudily. Vystupuje pravidelně v polském rozhlase a televizi. Koncertoval i v Praze, kde hrál pouze skladby polských autorů. Byl hostem pražského rozhlasu.

Obdržel několik celostátních vyznamenání: řád práce, Rytířský kříž, Zlatý kříž za zásluhy. Byl mu propůjčen titul Zasloužilý pracovník kultury.

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here