Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

předchozí: BARTHOLOMELL

další: BARVIČ, Igor

BARTUŠKA, Václav

* 1897 (1896)1

† 18. 3. 1952

český varhaník a lidový písničkář.

Narodil se v Albrechticích v jižních Čechách. Pochází ze zemědělské usedlosti. V rodině bylo sedm dětí, z nich tři nevidomé. V pěti letech byl dán do při Klarově ústavu pro nevidomé v Praze. V r. 1904 přechází do ústavu v Praze na Hradčanech, kde se mimo školní vzdělání učí hudbě. Hraje na klavír, lesní roh a varhany. Již ve svých 17 letech vystupuje hrou na lesní roh veřejně a sklízí úspěchy.

Bylo pravidlem, že po absolvování základního vzdělání přecházejí žáci do Klarova ústavu, aby se vyučili řemeslu. V. Bartuška se vyučil kartáčnictví a ladění klavírů.

V r. 1920 ústav opouští a vrací se do své rodné obce, kde se stává varhaníkem v místním kostele. Mimoto vyrábí kartáče a přiživuje se laděním klavírů. Stal se kulturním pracovníkem v místní skupině Sokola. Pro svou veselou povahu a hudební dovednosti byl zván na slavnostní akce, kde na nápěvy lidových písní zpíval své texty o událostech ve vesnici a na aktuální společenská témata. Stala-li se zajímavá příhoda, již tentýž večer o ní zazpíval hostům v hospodě. Za druhé světové války, když se léčil v nemocnici, zpíval po večerech písničky o Hitlerovi. Jeden z pacientů ho udal, byl zatčen a odvlečen do koncentračního tábora v Landenberku. Vrátil se s podlomeným zdravím. Před svou smrtí dlouho stonal.

*1) Podle Státního archivu v Praze

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here