Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

předchozí: SIMPSON, James

další: SKALICKÁ, Markéta

SIZERANNE, Maurice de la

* 30. 7. 1847

† 1924

Francouzský kulturní pracovník, budovatel kulturních hodnot pro nevidomé. Po L. Braillovi je v okruhu péče o nevidomé považován za druhou nejvýraznější osobnost Francie.

Narodil se v Rain. Zrak ztratil v jedenácti letech úrazem. Stal se žákem Národního ústavu pro mladé slepce v Paříži, kde se mimo jiné věnoval i hudbě. Ve všeobecně vzdělávacích předmětech vynikal.

Pocházel z bohaté rodiny, neměl proto starosti o svou budoucnost. Z toho důvodu se mohl cele věnovat zlepšování životních, především však kulturních podmínek nevidomých. Vynikal svou pracovitostí.

V r. 1882 sestavil francouzský zkratkopis v Braillově bodovém písmu. Podobné byly snahy i v Německu a Anglii z důvodu ušetření papíru. O rok později založil odborný časopis s názvem Valentin Haüy, který svým pojetím mocně přispíval k rehabilitaci osobnosti nevidomého. V r. 1884 založil rovněž odbornou revue Louis Braille.

Ve svém bytě provozoval poradnu pro rodiče i pro dospělé nevidomé osoby. Každý nevidomý byl přijat s příznačnou laskavostí a pokud to bylo možné, odešel uspokojen pomocí. A tak vznikla v r. 1889 Společnost Valentin Haüy.

Velkým Sizerannovým dílem bylo založení slepecké knihovny. Jelikož v této době nebyly žádné tiskařské stroje pro Braillovo písmo, zaměstnal mnoho dobrovolníků, kteří bezplatně opisovali knihy pro nevidomé v Braillově písmu. Svou činností připomíná českého K. E. Macana.

Věnoval se shromažďování tyflofaktů i důležitých archiválií, a tím se podílel na založení slepeckého muzea. V r. 1889 založil spolek Valentin Haüy.

Udržoval četné mezinárodní styky, zúčastňoval se Mezinárodních kongresů učitelů nevidomých.

Vydal následující díla: Les aveugles utiles; J. Guadet et les aveugles; Les aveugles par un aveugle; Dix ans d’études et de propagande en faveur des aveugles; Mes notes sur les aveugles. Pro Mellovu Encyklopedii zpracoval několik rozsáhlejších hesel.

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here