Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

předchozí: SIZERANNE, Maurice de la

další: SKOČEK, František

SKALICKÁ, Markéta

* 12. 4. 1961

Česká oftalmopedka.

Narodila se v Praze. V r. 1976 ukončila základní všeobecné vzdělání. Pro středoškolské studium si vybrala gymnázium s pedagogickým zaměřením (1976 až 1980). Jelikož nebyla přijata ke studiu na FF UK, přihlásila se k pomaturitnímu Nástavbovému studiu obor sociálně právní, které absolvovala v r. 1982.

Ve stejném roce nastoupila jako administrativní pracovnice v Ústřední vojenské nemocnici. V r. 1983 přijala místo v Oftalmologickém ústavu fakultní nemocnice. Zde působila jako sociální pracovnice do r. 1995. Náplň její činnosti se neomezuje pouze na oftalmologickou péči o děti, nýbrž pracuje na doporučování užívání speciálních optických pomůcek. Od r. 1996 pracuje také jako zrakový terapeut „low vision therapist“. Souběžně se studiem při zaměstnání absolvovala speciální pedagogiku na Pedagogické fakultě UK v Praze.

Její hlavní zaměstnání je poradkyně rané péče. Tuto práci vykonává od r. 1990. S poradnou spolupracovala již od r. 1993 a zpočátku se věnovala depistáži. Postupně se zapojila do návštěv v rodinách a týdenních setkání rodičů s těžce zrakově postiženými dětmi, které organizoval Svaz invalidů.

V r. 1991 absolvovala roční studijní pobyt v USA, kde studovala ranou stimulaci zraku. V tomto oboru navazuje mezinárodní spolupráci. Pro české pedagogy pořádá odborné semináře. Podílela se na zpracování filmu o zrakové stimulaci u dětí. Po dalších studiích napsala práci Visual Assesment and Vision Stimulation for Young Children with a Visual Impairment.

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here