Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

předchozí: SMAREGLIA, Antonio

další: SOCHOR, Rudolf

SMITHDAS, Robert J.

* 1925

Americký spisovatel.

Narodil se v Pittsburghu jako syn kovodělníka. Asi ve věku pěti let po mozkové příhodě oslepl a téměř ohluchl. Byl přijat do školy pro nevidomé, ale brzy byl pro špatnou komunikaci s lidmi propuštěn. Naštěstí se však objevily jiné možnosti výchovy a vzdělání.

Píše se, že záhy u něho došlo i k rozpadu řeči. Byl přijat do oddělení pro hluchoslepé v Bostonu. Nejdříve se naučil hmatem sledovat záchvěvy hrdla a úst a pak teprve mluvit. Dařilo se to tak výborně, že dosáhl plného středoškolského vzdělání.

Zaměstnání nalezl při výrobě žíněnek ve slepeckých dílnách v Brooklynu. V této instituci mu byla poskytnuta možnost vysokoškolského studia. Soukromá dobročinná společnost mu platila spolupracovníka, který s ním po devět let studoval. Jiné dobročinné organizace mu zaplatily přepisy literatury do bodového písma, a to vždy předem. Studoval na katolické univerzitě St. John v Brooklynu angličtinu, literaturu a dějepis. Dosáhl titulu bakalář umění. Studia dokončil na newyorské univerzitě, kde se zaměřil na pracovní uplatnění invalidů. Dosáhl titulu Mistr umění.

Smithdas byl zaměstnaný jako propagátor dobročinné společnosti pečující o nevidomé. Cestoval po Spojených státech amerických a přednášel o problematice nevidomých a hluchoslepých.

Napsal několik básní a autobiografickou knihu Život pod špičkami prstů, která byla přeložena i do němčiny.

V lexikonu uvádím několik vynikajících osobností, které přes své několikanásobné postižení vzbuzují obdiv a úctu. Mezi ně patří i R. J. Smithdas.

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here