Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

předchozí: SMITHDAS, Robert J.

další: SOJKA, Miroslav

SOCHOR, Rudolf

* 17. 4. 1920

Český instruktor Braillova písma.

Narodil se v Pouchově s malým zbytkem zraku v rodině klempíře. Do školy v rodišti chodil pouze jeden rok, potom byl přijat do Ústavu pro výchovu a vzdělávání nevidomých dětí v Praze na Hradčanech. Mimo nabytí všeobecného vzdělání se učil hře na různé hudební nástroje včetně hry na varhany. Věnoval se také ladění klavírů. Zvláště ho zaujala technika vazby slepeckých knih, se kterou ho seznámila učitelka A. Sedláčková. Věnoval se i Morseově abecedě a stavbě krystalových radiopřijímačů. Ústav opustil v r. 1939.

V r. 1940 začal ve svém rodišti vyučovat hudbě, a to do r. 1946. Jelikož byl nedostatek hudebnin v Braillově písmu, při jejich přepisování přišel na způsob rozmnožování, když z prvopisu zhotovil tiskařskou matrici. V r. 1947 přijal místo varhaníka v Loučovicích. Od července téhož roku přešel hrát na varhany do Vyššího Brodu. Při závodním klubu založil dětský hudební a pěvecký kroužek, později i hudební instrumentální soubor a ženský pěvecký sbor.

V r. 1960 svou činnost v Loučovicích pro onemocnění matky ukončil a začal se starat o opravy rodinného domku. V lednu 1962 nastoupil do továrny na výrobu klavírů v Hradci Králové. Později na tónování klavírů pracovala i jeho manželka a dcera. V té době začal spolupracovat s organizací nevidomých, kde založil hudební soubor. Do důchodu odešel v r. 1980.

Od r. 1982 se věnuje výuce Braillova písma později osleplých občanů. Jako pomůcku vyvinul tzv. Hradeckou písanku, která přešla do výroby. Každým rokem potom takových pomůcek přibývalo, hlavně těch, které sloužily k zdokonalení citlivosti hmatu. Byly to i zajímavé hlavolamy, se kterými se přihlásil do rozhlasové soutěže. Známé byly rovněž jeho reliéfní obrázky s aktuální tematikou, především vánoční, velikonoční i pro blahopřání. K jejich výrobě zkonstruoval soubor přístrojů a nástrojů.

Druhým Sochorovým zájmem se stala Eureka A4. Pomocí jejího hudebního editoru vytvořil množství instrumentací známých hudebních skladeb.

Svou všestrannou aktivitu si uchoval do vysokého věku.

*1) Soubor jeho výrobků se nachází v oddělení DTI TMB

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here